Czy Padolten jest lekiem przeciwzapalnym?

Padolten nie jest klasyfikowany jako lek przeciwzapalny. Zawiera dwa składniki czynne: tramadol i paracetamol.

Temat jest powiązany ze źródłową dyskusją: https://medyk.online/lek/padolten/czy-padolten-jest-lekiem-przeciwzapalnym

Stosowałem Padolten i z mojego doświadczenia mogę powiedzieć, że jest to lek typowo przeciwbólowy, a nie przeciwzapalny. Na opakowaniu widać skład: tramadol 37,5 mg + paracetamol 325 mg. To połączenie działa głównie na odczuwanie bólu — tramadol działa silniej, ośrodkowo, a paracetamol dodatkowo wzmacnia działanie przeciwbólowe i może działać przeciwgorączkowo.

U mnie Padolten był pomocny wtedy, gdy ból był mocniejszy i zwykłe leki przeciwbólowe nie dawały wystarczającego efektu. Natomiast nie traktowałbym go jako leku „na stan zapalny”, bo nie działa tak jak ibuprofen, ketoprofen, naproksen czy diklofenak. Te leki należą do grupy NLPZ i mają działanie przeciwzapalne, a Padolten nie.

Moim zdaniem to ważne rozróżnienie, bo można mieć wrażenie, że skoro lek pomaga na ból, to jednocześnie „leczy zapalenie”. W przypadku Padoltenu tak nie jest. On może sprawić, że ból będzie słabszy, bardziej znośny albo na jakiś czas ustąpi, ale sam w sobie nie jest lekiem, którego głównym zadaniem jest zmniejszanie obrzęku, zaczerwienienia czy procesu zapalnego.

Dlatego jeśli ktoś pyta, czy Padolten jest przeciwzapalny, odpowiedź jest prosta: nie, Padolten nie jest przeciwzapalny. To lek przeciwbólowy na umiarkowany lub silniejszy ból. Może pomóc np. przy bólu kręgosłupa, bólu po urazie, bólu zęba czy innym mocniejszym bólu, ale jego działanie polega przede wszystkim na wyciszeniu bólu, a nie na leczeniu samego stanu zapalnego.

Dołączam zdjęcie opakowania Padoltenu, który zawiera właśnie tramadol i paracetamol, żeby było widać, o jaki preparat chodzi.