Tak, ale należy unikać okolic oczu i stosować ostrożnie, ponieważ Pimafucort zawiera hydrokortyzon, który przy długotrwałym stosowaniu może powodować skutki uboczne na skórze twarzy.
Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/pimafucort/czy-pimafucort-mozna-stosowac-na-twarz
Czy Pimafucort można stosować na twarz? Mam od jakiegoś czasu problem z zaczerwienieniem i swędzeniem na policzkach, coś jak egzema albo alergia, nie wiem dokładnie. Ktoś stosował? Pomogło? Nie chciałabym sobie zaszkodzić, a dermatolog dopiero za miesiąc…
Kiedyś sama go używałam, bo miałam straszny wysyp na brodzie, taki, że wyglądałam jak po spotkaniu trzeciego stopnia z rojem os. Coś mnie podkusiło, żeby posmarować, bo przecież „przeciwzapalne”, „na bakterie”, „na grzyby”, a w dodatku hydrokortyzon – to musi działać, nie?
I powiem Ci – no działało! Zaczerwienienie zniknęło, skóra jak pupcia niemowlaka. Byłam wniebowzięta! Ale… (zawsze jest jakieś „ale”) używałam go przez kilka dni, potem odstawiłam, a po tygodniu MASAKRA. Skóra się tak uwrażliwiła, że reagowała na wszystko – krem, wodę, powietrze, moje istnienie. Potem się dowiedziałam, że sterydów nie można tak beztrosko stosować na twarz, bo skóra się uzależnia i potem już nic jej nie pasuje. No i jeszcze to ścieńczenie skóry – jakby ktoś mi cerę na pergamin zamienił.
Z kolei moja sąsiadka, Grażyna, smarowała nim jakieś czerwone plamy na policzkach i mówi, że jej pomogło, zero problemów. Ale ona ma skórę jak nosorożec, nawet jak na solarium pójdzie, to jej nic nie szkodzi. Więc chyba zależy od człowieka.