Czy po Depakine Chrono się tyje?

Zwiększenie masy ciała jest jednym z częściej zgłaszanych skutków ubocznych związanego z używaniem Depakine Chrono. Wzrost wagi może wynikać z różnych mechanizmów, w tym zmian metabolicznych, apetytu czy retencji wody.

Temat jest powiązany zą: https://medyk.online/lek/depakine-chrono/czy-po-depakine-chrono-sie-tyje/

Biorę Depakine Chrono od kilku miesięcy i zaczęłam się zastanawiać, czy po tym leku się tyje. Jem raczej normalnie, nic specjalnie nie zmieniłam w diecie, a waga powoli idzie w górę. Czy to może być od leku? Jak to było u Was, ile przytyłyście i czy da się to jakoś ogarnąć?

U mnie niestety waga poszła w górę i to dość wyraźnie, więc napiszę szczerze, żebyś wiedziała, że nie jesteś sama. Przez pierwsze tygodnie nic się nie działo, a potem nagle zaczęłam mieć większy apetyt, szczególnie na słodkie. Najgorsze było to, że wcześniej byłam bardzo nerwowa i w ciągłym biegu, a po Depakine jakby trochę zeszło napięcie i automatycznie mniej się ruszałam. Efekt – kilka kilogramów więcej w parę miesięcy. Znam też dwie osoby, które biorą Depakine i jedna przytyła, a druga w ogóle nie. U mnie pomogło pilnowanie godzin posiłków i więcej chodzenia, bo sam lek cudów nie robi, ale potrafi rozregulować apetyt.

Ja z kolei bałam się tycia jak ognia, bo wszędzie o tym piszą, a u mnie… nic. Biorę Depakine Chrono ponad pół roku i waga stoi w miejscu. Ale zauważyłam, że jak odpuszczę jedzenie „na oko”, to szybko mogłoby się to wymknąć spod kontroli, bo mam większą ochotę podjadać. Koleżanka z pracy przytyła po Depakine prawie 10 kg i mówi, że to przyszło bardzo powoli, nawet nie zauważyła kiedy. Więc z tego co widzę, to jest bardzo indywidualne. Jednym lepiej się to kontroluje, inni muszą się bardziej pilnować. Sama waga to jedno, ale dla mnie ważniejsze było to, że psychicznie jest stabilniej, więc coś za coś.