Po jakim czasie zaczyna działać Depakine Chrono?

Depakine Chrono nie działa od razu – realne, stabilne efekty leczenia pojawiają się zazwyczaj po 2–4 tygodniach. To lek, który buduje swoje działanie stopniowo wraz z osiąganiem odpowiedniego i stałego stężenia w organizmie.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/depakine-chrono/po-jakim-czasie-zaczyna-dzialac-depakine-chrono/

Hej wszystkim. Zaczęłam brać Depakine Chrono i trochę się niecierpliwię, bo nie wiem, po jakim czasie to w ogóle zaczyna działać. Biorę dopiero od kilkunastu dni i raz mam wrażenie, że jest lepiej, a raz że nic się nie zmienia. Czy to działa od razu, czy trzeba poczekać dłużej? Jak to było u Was, kiedy faktycznie poczuliście różnicę?

U mnie to była długa droga, więc napiszę szczerze, jak było. Pierwszy tydzień to w zasadzie zero efektu, tylko zmęczenie i taka ciężka głowa. Już chciałam się poddać, bo myślałam, że to nie dla mnie. Dopiero gdzieś po trzech tygodniach zauważyłam, że mniej się spinam i nie wybucham z byle powodu. To nie było tak, że któregoś dnia wstałam i „wow, działa”, tylko raczej po czasie dotarło do mnie, że reaguję spokojniej. Koleżanka z pracy bierze Depakine na padaczkę i mówiła mi, że u niej też lekarz uprzedzał, że to lek na cierpliwość, a nie na szybki efekt. Więc jeśli dopiero zaczęłaś, to daj sobie jeszcze chwilę.

Ja mam trochę inne doświadczenie, bo pierwsze zmiany poczułam dość szybko, ale nie takie, jak się spodziewałam. Po kilku dniach byłam bardziej senna i myślałam, że to już „działanie”. Dopiero później zrozumiałam, że to nie to. Prawdziwa różnica przyszła po około miesiącu, kiedy nagle zauważyłam, że nie mam już tego ciągłego napięcia w środku. Nadal były problemy, stres, życie normalnie, ale bez tej jazdy emocjonalnej. Znam też osoby, które brały Depakine i mówiły, że pełny efekt to nawet 4–6 tygodni. Więc moim zdaniem trzeba trochę przeczekać i nie oczekiwać cudów po paru dniach, bo to nie taka tabletka.