Opinie Depakine Chrono

Jakie są Wasze doświadczenia ze stosowaniem Depakine Chrono? Czy przyjmujecie go z powodu padaczki, choroby afektywnej dwubiegunowej albo innych problemów neurologicznych lub psychiatrycznych? Jestem ciekawa/ciekawy, czy zauważyliście zmniejszenie napadów, poprawę stabilności nastroju, mniejsze wahania emocjonalne albo ogólnie lepsze funkcjonowanie na co dzień po rozpoczęciu terapii. Jak wyglądały pierwsze tygodnie stosowania – czy organizm szybko się przyzwyczaił, czy raczej były trudniejsze początki? Czy pojawiły się u Was skutki uboczne, takie jak senność, zmęczenie, zawroty głowy, problemy żołądkowe, drżenie rąk, przyrost masy ciała albo wypadanie włosów? A może długoterminowo zauważyliście coś, czego na początku się nie spodziewaliście?

• Bardzo dobrze
  • Przeciętnie
  • Słabo
0 głosujących

Depakine Chrono biorę od około 8 miesięcy. Na początku miałam ogromne obawy, bo naczytałam się w internecie różnych rzeczy i byłam przekonana, że będę ciągle senna albo „odcięta od świata”. Pierwsze dwa–trzy tygodnie faktycznie były trudne – zmęczenie, ciężka głowa, trochę jakby spowolnienie. Już chciałam rezygnować, ale dałam sobie jeszcze czas.

Po mniej więcej miesiącu zaczęłam zauważać realną zmianę. Największa różnica była w emocjach – wcześniej potrafiłam wybuchnąć z byle powodu, wszystko mnie przerastało, a napięcie było non stop. Teraz dalej mam stresy i gorsze dni, ale reaguję spokojniej, bez tej jazdy bez trzymanki. To nie jest uczucie „uspokojenia” jak po tabletkach na nerwy, tylko raczej wrażenie, że w głowie zrobił się porządek.

Jeśli chodzi o skutki uboczne, to u mnie pojawił się lekko zwiększony apetyt i muszę się pilnować, bo waga ma tendencję do powolnego wzrostu. Senność, która była na początku, praktycznie minęła. Normalnie pracuję, ogarniam dom, nie czuję się otępiała. Alkohol ograniczyłam, bo zauważyłam, że nawet mała ilość bardziej mnie „kładzie” niż kiedyś.