Stosowanie Escitilu może prowadzić do utraty masy ciała u niektórych pacjentów, choć częściej obserwuje się przyrost wagi.
Temat jest powiązany z: : https://medyk.online/lek/escitil/czy-sie-chudnie-po-escitil
Stosowanie Escitilu może prowadzić do utraty masy ciała u niektórych pacjentów, choć częściej obserwuje się przyrost wagi.
Mój lekarz przepisał mi Escitil na lęki i ataki paniki. Zwlekałam z rozpoczęciem leczenia od miesięcy, bo boję się skutków ubocznych – zwłaszcza zmian w wadze.
Mam 21 lat i od zawsze miałam duży apetyt, ale kiedyś nie kontrolowałam tego w ogóle. W liceum byłam otyła, ale później, dzięki pracy nad sobą, udało mi się schudnąć ponad 18 kg. Byłam z siebie dumna, bo w końcu czułam się dobrze w swoim ciele. Niestety w ostatnim roku mój lęk całkowicie się nasilił, przez co zaczęłam jeść emocjonalnie i przytyłam około 4,5 kg.
Teraz próbuję schudnąć te kilka kilogramów, ale wiem, że muszę zacząć brać Escitil, bo moje ataki paniki są tak intensywne, że boję się wychodzić z domu.
I tu pojawia się problem – czy Escitil pomoże mi schudnąć, czy wręcz przeciwnie?
Słyszałam, że u niektórych osób powoduje spadek wagi, zwłaszcza na początku, gdy zmniejsza apetyt. Inni twierdzą, że po jakimś czasie zaczęli przybierać na wadze, bo lek wpłynął na ich metabolizm. Nie wiem, czego się spodziewać.
Czy ktoś z was po Escitilu schudł? Jak to wyglądało u was? Mam nadzieję, że nie będę musiała wybierać między zdrowiem psychicznym a sylwetką, bo naprawdę nie chcę wracać do swojego ciała sprzed kilku lat…
Schudłam 8 kg w 10 tygodni na Escitilu! Dał mi dużo więcej energii i pomógł ograniczyć emocjonalne objadanie się oraz napady głodu.
Wcześniej, na innym antydepresancie, mocno przytyłam, więc wiem, że nie każdy lek działa tak samo. Jeśli po kilku miesiącach zauważysz, że masz niekontrolowane napady apetytu, warto porozmawiać z lekarzem o zmianie leku na inny.
Biorę Escitil już trochę ponad 3 miesiące – zaczynałam od 10 mg, a po miesiącu zwiększyłam dawkę do 20 mg. Na początku też bałam się, że przytyję, bo wszędzie czytałam, że wiele osób tak ma. Ale u mnie stało się zupełnie odwrotnie – schudłam już około 14 kg i nadal chudnę.
Myślę, że to dlatego, że przestałam zajadać stres i mam klarowniejszy umysł, przez co łatwiej mi podejmować lepsze decyzje żywieniowe.
Zanim zaczęłam brać Escitil, moje lęki i depresja sprawiały, że nie miałam siły ani ochoty na nic, w tym gotowanie. Często kończyło się na fast foodzie i gotowych daniach. Teraz, odkąd jestem na lekach, mam więcej energii i naprawdę lubię przygotowywać sobie posiłki.
Wiem, że nie u każdego tak to działa, ale schudnąć na Escitilu jak najbardziej się da – przynajmniej w moim przypadku!
Właśnie trafiłem na ten wątek, nigdy wcześniej tu nie zaglądałem, ale pomyślałem, że mogę podzielić się swoim doświadczeniem.
Brałem Escitil przez 9 lat – od 18. do 27. roku życia. W tym czasie przytyłem najbardziej w życiu, bo po prostu przyzwyczaiłem się do tego dziwnego uczucia, które miałem przez te lata. Nigdy nie poczułem przypływu energii ani nie schudłem, dopóki nie odstawiłem leku w listopadzie zeszłego roku.
Od tamtej pory waga zaczęła mi lecieć w dół – zmiana jest wyraźna, choć ludzie wokół mnie mówią, że nie jest jakaś drastyczna.