Czy po Izoteku można schudnąć?

Izotek, znany również jako izotretynoina lub Roaccutane, to lek stosowany głównie w leczeniu ciężkich postaci trądziku. Nie ma on bezpośredniego wpływu na utratę masy ciała, a jego głównym celem jest redukcja wydzielania sebum przez gruczoły łojowe, co prowadzi do zmniejszenia zapalenia i zmniejszenia powstawania pryszczy.

Ten temat jest powiązany ze źródłową dyskusją: https://medyk.online/lek/izotekk/czy-po-izoteku-mozna-schudnac

Cześć dziewczyny i chłopaki! Mam pytanie, bo jestem na trzecim miesiącu kuracji Izotekiem i zauważyłam, że waga mi minimalnie spadła – jakieś 2 kg. Nie wiem, czy to efekt leku, czy może przypadek, bo nie zmieniłam ani diety, ani aktywności fizycznej (której swoją drogą nie mam za dużo :see_no_evil:). Czy Wy też mieliście takie wahania wagi podczas Izoteku? Zastanawiam się, czy to chwilowe, czy może jakoś ten lek wpływa na organizm. A może po prostu jem mniej, bo czasem brakuje mi apetytu przez te wszystkie skutki uboczne? Dajcie znać, jak to było u Was!

Hej @Inka ! Miałam podobnie, więc chętnie podzielę się swoją historią. U mnie waga spadła o jakieś 3 kg w trakcie kuracji, ale myślę, że to bardziej efekt uboczny niż coś stałego. Izotek strasznie wysusza organizm, więc piłam hektolitry wody, a przez to mniej jadłam. Dodatkowo czułam się czasami taka „ciężka” na żołądku, że jedzenie kompletnie nie wchodziło. Pewnie dlatego te kilogramy same gdzieś uciekły.

Ale powiem Ci szczerze, że po zakończeniu kuracji wszystko wróciło do normy – zarówno apetyt, jak i waga. U mnie dodatkowo Izotek trochę mnie zmotywował do dbania o siebie. Jak już miałam tyle wycierpieć z tymi suchymi wargami, łuszczącą się skórą i ograniczaniem słońca, to pomyślałam: „Dlaczego by nie wprowadzić też zdrowszego jedzenia?” I tak zaczęłam powoli zmieniać nawyki.

Znam też chłopaka, który był na Izoteku i stracił jakieś 5 kg, ale u niego to była bardziej reakcja organizmu na stres i osłabienie – Izotek trochę go „wyczerpał”. On później nadrobił tę wagę i teraz wygląda świetnie, bo po kuracji wrócił do treningów.