Orgametril, podobnie jak inne leki zawierające syntetyczne progestageny, może powodować różne skutki uboczne, a jednym z nich jest możliwość przyrostu masy ciała.
Przez co najmniej trzy miesiące będę musiała zażywać Orgametril. Martwię się o możliwość przybierania na wadze. Czy faktycznie w praktyce tak często się tyje po tym leku? Jakie były Wasze doświadczenia? Ile z Was zauważyło wzrost wagi podczas stosowania?
Te tabletki same w sobie nie mają kalorii – to nie one powodują przybieranie na wadze, lecz nadmiar jedzenia. Jeśli nie opanujesz zwiększonego apetytu, możesz zacząć tyć. W moim przypadku nie wystąpiły żadne skutki uboczne po stosowaniu tego leku.
Tak, to prawda – niektóre leki spowalniają metabolizm. Jednak nawet w takich sytuacjach można znaleźć sposoby na radzenie sobie z problemem i zapobiegać np. przybieraniu 20 kg nadwagi.
Dla mnie tycie oznacza wzrost tkanki tłuszczowej. Najłatwiej zrzucić winę na tabletki czy chorobę: „tyję, bo mam cukrzycę”, „tyję, bo mam niedoczynność tarczycy”, „tyję, bo biorę hormony” itd. Jednak, aby faktycznie przybierać na wadze, konieczne są nadmiarowe kalorie.
Ruch wciąż pozostaje dla wielu osób największym wrogiem, co dodatkowo pogłębia problem. Od czego jeszcze można tyć? Choroba może zwiększać predyspozycję do przybierania na wadze, ale sama w sobie nie jest bezpośrednią przyczyną nadwagi.
Dla wielu osób tycie oznacza po prostu wzrost masy ciała, zgodnie z tym, co można przeczytać w ulotkach. Nie ma znaczenia, czy jest to spowodowane zatrzymywaniem wody, czyli puchnięciem, czy odkładaniem się tkanki tłuszczowej. Bez odpowiednich badań trudno samodzielnie określić, co jest faktyczną przyczyną.
To całkiem proste. Mam skłonności do zatrzymywania wody przed okresem i wystarczy jedno spojrzenie, by zauważyć obrzęki na brzuchu czy udach. Na szczęście istnieją środki moczopędne, które pomagają w takich sytuacjach. Do tego nie są potrzebne specjalistyczne badania – chyba nawet takich nie ma. Wystarczy użyć wagi z funkcją pomiaru zawartości wody w organizmie. Podobnie można określić poziom tkanki tłuszczowej.
Dokładnie. Od wiosny przybrałam około 5 kg, mimo że mój apetyt jest normalny. Nie jem dużo, wręcz staram się ograniczać ilość jedzenia. Posiłki spożywam o stałych porach i unikam śmieciowego jedzenia. Dlatego właśnie zastanawiam się, czy przybieranie na wadze może być efektem ubocznym wspomnianego leku. Lekarz wspominał, że reakcje mogą być różne, w tym możliwość zatrzymywania wody w organizmie.
Orgametril stosuję z powodu wykrytej endometriozy w bliźnie po cesarskim cięciu. Guzek (7 cm) został usunięty, ale lekarze nie byli w stanie usunąć go w całości, więc staram się zrobić wszystko, by uniknąć nawrotu. Wcześniejsze przybieranie na wadze najprawdopodobniej było związane z rozchwianiem hormonów.