Orgametril a współżycie

Stosując Orgametril można współżyć, chyba że lekarz w Twoim indywidualnym przypadku zalecił czasowe powstrzymanie się od stosunków (np. przy współistniejących problemach zdrowotnych, ryzyku infekcji lub innych komplikacjach).

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/orgametril/czy-stosujac-orgametril-mozna-wspolzyc/

Cześć dziewczyny! Mam takie trochę może głupie pytanie, ale wolę zapytać, bo się stresuję… Czy stosując Orgametril można współżyć? Lekarz mówił o hormonach, o regulacji cyklu, ale nic nie wspomniał o współżyciu, a ja teraz nie wiem czy mogę bezpiecznie. Będę wdzięczna za każdą odpowiedź, bo się zwyczajnie boję!

Hej! Absolutnie nie ma głupich pytań! Ja brałam Orgametril kilka miesięcy temu i normalnie współżyłam. Lekarz nic mi nie mówił, że nie wolno. Wiadomo, że jak masz jakieś dodatkowe krwawienia albo plamienia (bo mi się czasem zdarzało), to wtedy sama z siebie miałam mniej ochoty. Ale ogólnie wszystko było ok. Trzeba tylko pamiętać, że Orgametril nie zabezpiecza przed ciążą! Mi się wydawało, że skoro hormony, to coś tam będzie chroniło, a to nieprawda. Także jak nie planujesz dzidziusia od razu, to lepiej dodatkowo się zabezpieczyć! Ściskam mocno

Też brałam Orgametril przez kilka cykli na wyciszenie cyklu i powiem Ci, że współżycie było normalne. Na początku trochę się bałam, bo bałam się bólu albo jakiś skutków ubocznych, ale poza suchością (którą łatwo było ogarnąć żelem) nic złego się nie działo. Mój lekarz mówił, że sam lek nie wpływa na możliwość współżycia. Trzeba tylko uważać, bo organizm czasem różnie reaguje – ja miałam trochę gorsze samopoczucie, byłam bardziej zmęczona i czasem po prostu nie miałam ochoty. Ale jak się dobrze czułam, to nie było żadnych przeciwwskazań! Będzie dobrze, nie stresuj się!

Brałam Orgametril przez trzy miesiące na wyregulowanie cyklu i byłam pewna, że nie można współżyć, bo to przecież hormony i coś tam w organizmie zmieniają. A potem się okazało, że nie ma żadnych przeciwwskazań, chyba że lekarz każe uważać z innych powodów, np. po jakimś zabiegu albo przy infekcjach. U mnie wszystko było normalnie, choć przyznam, że czasem czułam się taka „rozbita” – hormonki szalały i różnie było z nastrojem :joy:. Ale współżycie? Bez problemu. No i pamiętaj, kochana – Orgametril to nie tabletki antykoncepcyjne! Jak nie planujesz dziecka, to lepiej o tym pamiętać!

Ja teraz właśnie kończę trzeci cykl z Orgametrilem i współżyłam normalnie przez cały czas. Lekarka powiedziała, że lek działa na wyciszenie cyklu, ale nie ma wpływu na to, czy można się kochać czy nie. Co najwyżej, jak masz krwawienia albo jakieś złe samopoczucie, to wiadomo – można mieć mniejszą ochotę. Ja po pierwszym miesiącu miałam lekkie plamienia i wtedy sama z siebie odpuściłam na kilka dni. Ale poza tym było wszystko ok. Najważniejsze, żeby się dobrze czuć i słuchać swojego ciała. Każda z nas inaczej reaguje. Trzymam za Ciebie kciuki i nie martw się na zapas! :heart: