Opinie Orgametril

Jakie są Wasze doświadczenia z lekiem Orgametril? Czy zauważyliście poprawę w leczeniu zaburzeń cyklu miesiączkowego, takich jak częste lub obfite krwawienia, endometrioza czy bolesne miesiączkowanie? Czy wystąpiły u Was jakieś skutki uboczne, takie jak nudności, bóle głowy, zmiany nastroju czy przyrost masy ciała? Wasze opinie mogą być cennym wsparciem dla innych osób stosujących ten lek – każda historia ma znaczenie!

• Bardzo dobrze
  • Przeciętnie
  • Słabo
0 głosujących

Hej, od 6 dni biorę Orgametril, bo miałam strasznie długie cykle. Już następnego dnia po pierwszej tabletce zauważyłam, że na twarzy pojawiła mi się drobna wysypka, coś w rodzaju pokrzywki. Z każdym dniem jest trochę lepiej, wysypka jakby powoli znika z twarzy, ale za to zauważyłam kilka krostek na rękach i nogach.

Na szczęście nie swędzi to mocno i nie jest jakieś bardzo uciążliwe, ale mimo wszystko trochę mnie to martwi. Czy ktoś z Was też tak miał po Orgametrilu? Co powinnam zrobić w takiej sytuacji? Czy jeśli wysypka nie jest bardzo dokuczliwa, to mogę dalej brać ten lek?

Dodam jeszcze, że kiedyś po Diane-35 miałam okropną wysypkę, więc może mój organizm tak dziwnie reaguje na leki hormonalne… Sama już nie wiem :pensive_face: Jeśli ktoś ma podobne doświadczenia, będę wdzięczna za każdą odpowiedź!

Ja też brałam Orgametril i szczerze mówiąc, byłam przerażona tym, co się działo z moją cerą. Swędziało mnie całe ciało, do tego dochodziły bóle głowy. Na początku było naprawdę ciężko, ale po jakimś czasie wszystko się uspokoiło i wróciło do normy.

Po odstawieniu leku znowu miałam problemy z cerą, ale i to z czasem się uregulowało. Trzeba pamiętać, że Orgametril to hormon, a takie leki niestety często powodują różne skutki uboczne. Trzeba dać organizmowi trochę czasu, żeby się do wszystkiego przystosował.

Hej kochane, od dawna Was podczytuję, ale dziś pierwszy raz zbieram się na odwagę, żeby coś napisać. 13.01.2024 straciłam moje maleństwo w 14. tygodniu ciąży… Teraz razem z mężem staramy się znowu o nasze upragnione dzieciątko.

Mój lekarz przepisał mi Orgametril, żeby wyciszyć spadki hormonów w drugiej fazie cyklu i pomóc nam szybciej doczekać się dzidziusia. Trochę się jednak boję, bo jak przeczytałam ulotkę, to od razu w głowie milion czarnych scenariuszy…

Dziewczyny, powiedzcie proszę – czy któraś z Was brała Orgametril? Czy pomógł Wam spełnić marzenie o maleństwie? Będę wdzięczna za każdą odpowiedź, radę i dobre słowo. :heart:

Ja brałam Orgametril dwa razy, każdy raz przez około pół roku. U mnie to było związane z endometriozą – lekarz przepisał mi Orgametril, żeby zatrzymać miesiączki i w ten sposób zahamować narastanie zmian.

Powiem Ci szczerze, że czułam się na tym leku bardzo dobrze. Nie miałam żadnych większych skutków ubocznych, a organizm szybko się do niego przyzwyczaił. Po odstawieniu Orgametrilu już po kilku dniach dostałam normalną miesiączkę i wszystko wróciło do swojego rytmu.

A Ty czego się najbardziej obawiasz? Może uda się rozwiać trochę Twoje wątpliwości. Trzymam za Ciebie kciuki!

Witajcie dziewczyny! Ja jestem zdrowa, ale lekarz przepisał mi Orgametril, żeby pomóc mi zajść w ciążę, bo mam słabiutki progesteron w drugiej fazie cyklu.

Problem w tym, że nigdzie nie mogę znaleźć nikogo, kto brałby ten lek dokładnie na to samo, co ja… Trochę mnie to przeraża, bo wiem, że Orgametril zatrzymuje owulację – a jak mam wtedy zaciążyć?

Lekarz tłumaczył mi, że mam go przyjmować dopiero od 16. do 25. dnia cyklu, czyli już po owulacji, więc niby wszystko jest okej… Ale i tak się boję, że coś pójdzie nie tak. Może któraś z Was miała podobną sytuację? Będę wdzięczna za każde słowo otuchy!

Hej kochana! Ja ostatnio brałam Orgametril. U mnie sytuacja była trochę inna – po porodzie przez długi czas nie miałam miesiączek i na USG lekarz zobaczył, że zebrała się gruba warstwa endometrium. Powiedział, że w zasadzie kwalifikuję się już do zabiegu “skrobania”. Ale dał mi jeszcze szansę – przepisał Orgametril w dość dużej dawce.

Po tym leku dostałam tak silną miesiączkę, jakiej w życiu nie miałam. Krwawiłam chyba mocniej niż po porodzie… Musiałam używać dosłownie pieluch poporodowych, bo zwykłe podpaski nie dawały rady. Ale po wszystkim USG pokazało, że organizm się pięknie oczyścił i obyło się bez zabiegu.

Dodam, że bratowa mojego męża miała dokładnie taką samą sytuację – tylko że ona jednak przeszła zabieg łyżeczkowania. I co ciekawe, po oczyszczeniu szybko zaszła w ciążę, a wcześniej przez długi czas nie mogła.

Pamiętam, że w ulotce Orgametrilu było napisane, że nie wolno go brać w pierwszym trymestrze ciąży, więc szczerze mówiąc nie wiem, czemu lekarz Ci go przepisał. W moich dwóch poprzednich ciążach, przy podobnych problemach z progesteronem, brałam Duphaston. Ale może Orgametril działa podobnie – pewnie wszystko zależy od konkretnego przypadku.

Trzymam za Ciebie mocno kciuki! Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości co do leczenia albo nie czujesz się pewnie z decyzją lekarza, to nie bój się – idź do innego na konsultację. Lepiej mieć pewność i spokój w głowie! Pozdrawiam ciepło!