Odstawienie Orgametrilu

Orgametril jest lekiem hormonalnym, który zawiera syntetyczny progestagen, linestrenol. Wpływa on na błonę śluzową macicy, imitując działanie naturalnego progesteronu, hormonu, który jest kluczowy w regulacji cyklu menstruacyjnego.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/orgametril/co-sie-dzieje-po-odstawieniu-orgametrilu/

Cześć dziewczyny! Mam pytanko, bo trochę się martwię… Brałam Orgametril na problemy z cyklem i niedawno odstawiłam. Minęło kilka dni i zaczęłam się dziwnie czuć – trochę bóle głowy, jakaś nerwowość, no i przyszło krwawienie, ale nie takie jak zwykle… Czy to normalne? Jakie Wy miałyście objawy po odstawieniu Orgametrilu? Będę wdzięczna za każdą odpowiedź, bo trochę panikuję :pensive_face:.

Brałam Orgametril, więc rozumiem Twój stres. U mnie po odstawieniu pierwsze co przyszło to właśnie takie dziwne krwawienie, trochę jak miesiączka, ale bardziej skąpa i krótsza. Głowa mnie bolała kilka dni, byłam rozdrażniona i wszystko mnie wkurzało, nawet mąż :joy:. Ale potem po dwóch, trzech tygodniach wszystko wróciło do normy. To normalne, bo organizm musi się przestawić z hormonów na własny rytm. Ja wtedy piłam dużo wody, jadłam lekko i starałam się nie panikować (chociaż wiadomo jak jest…). Daj sobie czas, naprawdę! :heart:

Odstawiłam Orgametril jakieś pół roku temu, więc świeżo pamiętam. Pierwsze dni miałam krwawienie jakby mocniejsze niż zwykle, potem trochę plamienia i mega spadek nastroju. Byłam cała rozbita, jakby ktoś wyłączył mi energię. Ale moja gin mówiła, że to normalne przy spadku progesteronu. Mój organizm potrzebował dwóch pełnych cykli, żeby się uspokoić. Znajoma miała podobnie – też po odstawieniu czuła się jak wrak, a potem samo się wyrównało. Trzeba po prostu przetrwać te pierwsze tygodnie i nie wariować przy każdej zmianie nastroju. Wiem, że łatwo mówić, ale naprawdę będzie lepiej!

Hej dziewczyny! Ja po odstawieniu Orgametrilu to myślałam, że mi głowa eksploduje :exploding_head:. Miałam mega bóle głowy, do tego cera mi się popsuła – wypryski jak nastolatka, a mam już swoje lata… :see_no_evil_monkey: Krwawienie przyszło 3 dni po ostatniej tabletce, dość mocne, ale lekarz mówił, że to normalne – organizm się oczyszcza. Trochę też miałam zawroty głowy, ale to minęło po tygodniu. Moja przyjaciółka brała Orgametril na problemy z endometriozą i też po odstawieniu przez miesiąc była rozbita, więc naprawdę nie jesteś sama! Daj sobie czas, dużo odpoczywaj i nie stresuj się za bardzo – ciało musi sobie wszystko na nowo poukładać. Trzymam za Ciebie kciuki! :flexed_biceps::heart: