Efekt jojo, czyli szybkie odzyskanie utraconej wagi po zakończeniu diety lub programu odchudzania, jest zjawiskiem, które może wystąpić po zakończeniu leczenia lekiem Saxenda (liraglutyd).
Po odstawieniu leku (nie biorę już ponad miesiąc) przytyłam 3 kg. Mam teraz napady głodu, które są naprawdę trudne do opanowania. Przeszłam na dietę, ale jest to o wiele trudniejsze niż przed rozpoczęciem stosowania Saxendy. Na razie nie tyję, ale też nie udaje mi się chudnąć. Czuję, że utrzymanie wagi staje się coraz trudniejsze, mimo wysiłków. Mam nadzieję, że z czasem będzie łatwiej.
lepiej odstawiać lek stopniowo. Ja robię drugie podejście do Saxendy, stosuję ją od 45 dni i na razie nie schudłam nic. Zeszło kilka centymetrów, ale to wszystko. Niestety, mam problem z jedzeniem – robię to szybko, bardzo nieregularnie i często na stojąco, choć jem zdecydowanie mniej.
Za 2 miesiące po raz pierwszy dostanę Saxendę (dopiero wtedy będę mogła skorzystać z refundacji) i chciałabym się odpowiednio przygotować. Mieszkam w Holandii, gdzie lekarze zalecają stosowanie tego leku na stałe, tzn. przez całe życie, ponieważ w przeciwnym razie ryzyko efektu jojo jest bardzo wysokie. Mam pytanie – czy ktoś z Was przyjmuje Saxendę dłużej niż rok? Jakie są efekty po roku stosowania?
W Holandii Saxenda jest refundowana po roku uczestnictwa w specjalnym programie dotyczącym zdrowego stylu życia. Mój rok mija wkrótce, więc wtedy będę mogła skorzystać z refundacji.
Podczas mojej ostatniej wizyty lekarz wspomniał o leczeniu przewlekłym. Na razie nie dopytywałam, ponieważ biorę lek od kilku miesięcy i nawet nie osiągnęłam jeszcze półmetka, ale trudno mi sobie wyobrazić stosowanie go “dożywotnio”.
Endokrynolog i dietetyczka twierdzą, że Saxenda może być stosowana przez 2-3 lata, a potem można spróbować funkcjonować bez niej, pod warunkiem, że będzie się świadomie odżywiać. Należy nauczyć się kontrolować swoją dietę, ważyć posiłki i reagować na potrzeby organizmu od razu. Czytałam również, że niektórzy ludzie nie wytrzymują dłużej, ze względu na brak chęci do jedzenia i zmianę w postrzeganiu smaków, ale nie wiem, na ile to prawda.