Tabletki Mywy, jako hormonale środki antykoncepcyjne, mogą wpływać na wagę, ale reakcje na lek są indywidualne. U niektórych osób może wystąpić przyrost masy ciała, podczas gdy inne mogą zauważyć spadek masy ciała. W niektórych przypadkach, Mywy mogą powodować zatrzymanie płynów w organizmie, co może prowadzić do wzrostu masy ciała.
Hej! Czy stosowanie Mywy pomogło komuś z Was schudnąć? Słyszałam, że czasem antykoncepcja hormonalna może wpływać na wagę, ale nie wiem, czego się spodziewać. Mam problemy z utrzymaniem stałej wagi i zastanawiam się, czy Mywa mogłaby to jakoś ułatwić. Jeśli macie jakieś własne doświadczenia, dajcie znać, jak to wyglądało u Was!
Cześć! Mogę podzielić się swoją historią, bo stosowałam Mywę przez pół roku i bardzo dokładnie monitorowałam swoją wagę, bo też liczyłam na jakieś zmiany.
Na początku, przez pierwszy miesiąc, czułam się trochę dziwnie – miałam mniej apetytu, zwłaszcza na słodycze, co było dla mnie nietypowe, bo zawsze miałam ochotę na coś słodkiego wieczorem. Myślałam, że to znak, że może faktycznie schudnę. I faktycznie, w pierwszych tygodniach waga spadła mi o 2 kg, co mnie mega ucieszyło!
Ale… po dwóch miesiącach wszystko wróciło do normy. Apetyt się unormował, a waga stanęła w miejscu. Mimo to zauważyłam coś ciekawego – Mywa u mnie zmniejszyła zatrzymywanie wody w organizmie. Wcześniej miałam problem z opuchnięciami, zwłaszcza przed miesiączką, a to się prawie całkowicie skończyło. Dzięki temu czułam się lżej i ubrania lepiej na mnie leżały, nawet jeśli waga na wadze się nie zmieniała.
Z perspektywy czasu widzę, że Mywa raczej nie ma jakiegoś magicznego wpływu na odchudzanie. To bardziej kwestia ogólnego stylu życia. Ale jeśli masz problem z retencją wody, może poczujesz się podobnie jak ja – taka „lekkość” była dla mnie bardzo na plus.
PS. Pamiętaj, że każda z nas reaguje inaczej – moja koleżanka przy Mywie przytyła 3 kg, bo mówiła, że miała większy apetyt niż zwykle. Trzeba to po prostu przetestować na sobie!