Wzrost masy ciała może być jednym z potencjalnych skutków ubocznych stosowania tabletek antykoncepcyjnych, w tym Mywy. Należy jednak pamiętać, że reakcje na leki są indywidualne i każda kobieta może doświadczyć innych skutków ubocznych lub ich braku.
Cześć wszystkim! Mam pytanie dotyczące Mywy – czy zauważyliście, że od tych tabletek można przytyć? Wiem, że różne organizmy różnie reagują, ale obawiam się, bo już teraz mam tendencję do tycia i boję się, że może się to pogorszyć. Jeśli ktoś ma doświadczenia z Mywą, to chętnie posłucham, jak u Was było.
Hej! Ja stosowałam Mywę przez ponad rok i mogę powiedzieć, że u mnie faktycznie pojawił się problem z wagą, ale to nie było tak oczywiste, jak by się wydawało.
Przez pierwsze trzy miesiące waga była stabilna, nawet miałam wrażenie, że wyglądam szczuplej, bo zmniejszyły mi się opuchnięcia i retencja wody w organizmie. Super, prawda? Ale potem coś zaczęło się zmieniać. Zauważyłam, że po południu i wieczorami miałam większy apetyt, zwłaszcza na węglowodany – coś słodkiego, chleb albo makaron. Na początku myślałam, że to przez stres w pracy, ale potem skojarzyłam, że może to być reakcja organizmu na tabletki.
W ciągu pół roku przytyłam 4 kg. Na szczęście, jak tylko zaczęłam się bardziej pilnować – wprowadziłam regularne posiłki i ograniczyłam wieczorne przekąski – waga przestała rosnąć. U mnie nie chodziło więc o samą Mywę, tylko o to, jak wpłynęła na moje nawyki żywieniowe.
Wiem też, że moja koleżanka miała zupełnie inne doświadczenie – u niej waga ani drgnęła, ale miała przez Mywę więcej energii i lepszy humor, więc zaczęła więcej ćwiczyć, co pomagało jej trzymać formę.