Czy po Yaz się tyje?

Stosowanie tabletek antykoncepcyjnych Yaz może w niektórych przypadkach prowadzić do niewielkiego wzrostu masy ciała, jednak najczęściej nie wynika to ze wzrostu tkanki tłuszczowej. Yaz może powodować zatrzymywanie wody w organizmie – głównie przez obecność drospirenonu, który mimo działania moczopędnego, w niektórych przypadkach przyczynia się do gromadzenia płynów. Dla wielu osób te zmiany są niewielkie i często przejściowe, zwłaszcza przy regularnym stosowaniu.

Ten temat jest powiązany ze źródłową dyskusją: https://medyk.online/lek/yaz/czy-po-yaz-sie-tyje

Mam pytanie dotyczące tabletek antykoncepcyjnych Yaz. Czy zauważyłyście u siebie przyrost masy ciała po ich rozpoczęciu? Obawiam się, że mogą wpłynąć na moją wagę, a staram się dbać o linię. Jakie macie doświadczenia z tym lekiem?

Brałam Yaz przez dwa lata i w moim przypadku waga pozostała bez zmian. Na początku też się bałam, bo dużo się słyszy o tym, że hormony powodują tycie, ale u mnie większe znaczenie miała dieta i aktywność fizyczna. Przyznam, że na początku czułam lekkie wzdęcia i byłam bardziej opuchnięta przez kilka dni, ale organizm szybko się przyzwyczaił.

Z mojej perspektywy większe „tycie” po antykoncepcji to często efekt zatrzymywania wody w organizmie, a nie faktyczny przyrost tkanki tłuszczowej. Ważne jest, żeby obserwować swoje ciało i nie winić od razu tabletek za wszystko. Przy okazji, spróbuj kontrolować podjadanie – zauważyłam, że czasami hormony wpływają na apetyt.

Jeśli czujesz, że waga rośnie i to cię martwi, warto porozmawiać z lekarzem, bo czasem można zmienić tabletki na inne, które bardziej ci będą odpowiadać. W każdym razie, na pewno warto się tym nie przejmować na zapas – organizm każdej z nas reaguje inaczej.