Czy po Nebilet się tyje?

Nebilet rzadko powoduje przyrost masy ciała; jednakże niektórzy pacjenci mogą doświadczyć obrzęków, które mogą wpływać na wagę.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/nebilet/czy-po-nebilet-sie-tyje

Zmagam się z problemem związanym z Nebiletem. Od czasu rozpoczęcia jego stosowania zauważyłem znaczący wzrost masy ciała – przytyłem aż 12 kg, mimo że przyjmuję tylko 1/4 tabletki dziennie. Lek nie został mi przepisany na nadciśnienie, które mam w normie, ale na obniżenie spoczynkowego tętna. Wcześniej moje tętno w spoczynku wynosiło minimum 90, a nierzadko zdarzały się skoki do 120-140, co miało miejsce nawet kilka razy dziennie.

Przed Nebiletem stosowałem propranolol w dawce 3x20 mg oraz Bisocard. Na początku brałem całą tabletkę Bisocardu, ale z czasem, po konsultacji, zmniejszyłem dawkę do 2x pół tabletki. Niestety, pełna dawka po około dwóch tygodniach wywoływała silne epizody kołatania serca.

Mam również niedoczynność tarczycy i przyjmuję Euthyrox 50 mg (połowę tabletki 100 mg). Ostatnie badanie TSH wykazało wartość 3,2, co mieści się w normie. Pomimo przestrzegania diety i aktywności fizycznej moja waga wciąż rośnie.

Czy Nebilet może być odpowiedzialny za przyrost masy ciała w mojej sytuacji? Będę wdzięczny za każdą odpowiedź i wskazówkę! :blush:

Stosuję Nebispes od około pół roku i w tym czasie schudłem 2-3 kg, mimo że nie stosuję żadnej specjalnej diety. Wygląda więc na to, że ten lek raczej nie wpływa na przyrost masy ciała. :wink:

Cześć! U mnie sytuacja wygląda inaczej – zauważyłam znaczący wzrost wagi, aż o 8 kg. Mimo że trzymam dietę i regularnie ćwiczę, waga stoi w miejscu i nie chce spaść. :pensive:

Warto pamiętać, że wiele leków z grupy beta-blokerów może powodować przyrost masy ciała. Dotyczy to zresztą nie tylko tej grupy leków. Może warto porozmawiać z lekarzem i rozważyć zmianę na inny preparat?