Tak, przyjmowanie Propranololu może być związane z przyrostem masy ciała u niektórych osób.
Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/propranolol/czy-po-propranololu-sie-tyje
Tak, przyjmowanie Propranololu może być związane z przyrostem masy ciała u niektórych osób.
Tydzień temu zaczęłam przyjmować Propranolol na migreny, zgodnie z zaleceniem lekarza. Czy ktoś z Was zauważył przyrost masy ciała po tym leku?
Moja mama przyjmowała Propranolol w małej dawce na nerwicę i też przytyła. To stary, nieselektywny lek, który działa nie tylko na serce, ale również na inne receptory, np. mięśniowe. Jest sprawdzony, dlatego lekarze przepisują go często. Jeśli zauważysz problemy z wagą, porozmawiaj z lekarzem. Może warto spróbować nowszych leków, takich jak Nebiwolol – ma mniej skutków ubocznych, w tym tycia i zmęczenia. Na migreny można też stosować inhibitory angiotensyny (np. losartan, walsartan), które działają na nadciśnienie i są alternatywą dla Propranololu
Dziękuję za odpowiedź @Justysia ! Na pewno porozmawiam o tym z lekarzem przy najbliższej wizycie. Mam nadzieję, że uda się zmienić lek, choć muszę przyznać, że od czasu rozpoczęcia kuracji migreny już nie wracają.
Warto regularnie kontrolować wagę, bo nie każdy tyje po Propranololu. W przypadku mojej mamy przyrost masy mógł mieć związek również z menopauzą, choć nie był duży. Tak czy inaczej, warto rozważyć Nebiwolol – to nowocześniejszy lek z minimalną liczbą skutków ubocznych. Wszystko jednak zależy od lekarza, bo wielu wciąż przepisuje te preparaty, które dobrze znają.