Czy po plastrach Evra się tyje?

Plastry Evra, podobnie jak inne hormonalne metody antykoncepcji, mogą wpływać na organizm w różny sposób, a jednym z możliwych efektów ubocznych jest niewielki przyrost masy ciała. Jednak badania pokazują, że większość kobiet nie doświadcza znaczącego wzrostu wagi podczas stosowania plastrów Evra. Ewentualny przyrost wagi często wynika z zatrzymania wody w organizmie pod wpływem hormonów, a nie z rzeczywistego zwiększenia tkanki tłuszczowej. W wielu przypadkach zmiany w wadze są minimalne i odwracalne. Zatrzymywanie wody może powodować uczucie opuchnięcia, co nie jest równoznaczne z przyrostem tkanki tłuszczowej. Większość kobiet po odstawieniu plastrów zauważa, że ich waga wraca do normy, gdy poziom hormonów stabilizuje się.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/evra-plastry/czy-po-plastrach-evra-sie-tyje

Czy któraś z Was doświadczyła problemów z wagą lub zauważyła znaczący przyrost masy ciała podczas stosowania plastra antykoncepcyjnego Evra? Interesuje mnie także, jak antykoncepcja wpływa na inne aspekty, takie jak cellulit czy ogólnie trudności z odchudzaniem.

Obecnie jestem przy trzecim plastrze, więc być może jest jeszcze za wcześnie, aby obserwować ewentualne skutki uboczne. Stosuję dietę makrobiotyczną/Whole30 i udało mi się zredukować wagę z 78 kg do 71 kg. Chciałabym uniknąć powrotu do poprzedniej wagi i ćwiczę co najmniej dwa razy dziennie. Jakie są Wasze doświadczenia w tych kwestiach?

Reakcje organizmu na antykoncepcję hormonalną mogą być bardzo różnorodne, włącznie z wpływem na masę ciała. U niektórych kobiet waga pozostaje stabilna, inne mogą zauważyć jej spadek, a jeszcze inne – przyrost. Często zwiększenie masy ciała jest efektem pobudzenia apetytu, co należy uznać za jeden z potencjalnych skutków ubocznych stosowania takich preparatów. Optymalnie jest, gdy stosowanie antykoncepcji nie wiąże się z negatywnymi reakcjami. Zazwyczaj organizm potrzebuje około trzech miesięcy na adaptację do nowej formy antykoncepcji. Jeśli po tym czasie nie ustąpią ewentualne skutki uboczne, warto rozważyć zmianę metody – czy to na inne tabletki, czy plastry. Należy również mieć na uwadze, że wzrost wagi nie musi wiązać się bezpośrednio z tyciem – może być to związane ze zwiększonym zatrzymywaniem wody w organizmie, szczególnie w drugiej połowie cyklu.

Co do cellulitu, nie jest on bezpośrednio powiązany z nadwagą, gdyż dotyczy również osób szczupłych. Stosowanie środków antykoncepcyjnych może sprzyjać jego pojawieniu się, lecz nie jest to zjawisko uniwersalne. Osobiście stosuję antykoncepcję hormonalną od dłuższego czasu i nie zauważyłam u siebie zwiększenia ilości cellulitu.

Jeśli chodzi o inne wspomniane przez Ciebie skutki uboczne, takie jak dyskomfort czy ból, są one całkiem typowe i mogą występować przez pierwsze trzy opakowania. W przypadku bólu piersi, dobrze dobrany biustonosz może znacznie zmniejszyć dyskomfort.

Czy mogę oczekiwać, że po trzech miesiącach nieprzyjemne objawy związane z hormonami ustąpią? Do tej pory nie zauważyłam zwiększenia wagi, co jest pozytywem, ale jednocześnie nie widzę także postępów w redukcji wagi, stąd moje pytanie. Zgromadziłam informacje, że piersi mogą być bardziej nabrzmiałe i bolesne ze względu na zatrzymywanie wody w organizmie. Zastanawiam się, czy odpowiednie nawodnienie ciała nie mogłoby przeciwdziałać temu zjawisku, zgodnie z zasadą, że picie odpowiedniej ilości płynów pomaga uniknąć zatrzymywania wody w organizmie. Jakie są Wasze doświadczenia w tej kwestii?

Aby przeciwdziałać zatrzymywaniu wody w organizmie, warto pić dużo wody i stosować herbatę z pokrzywy, która jest znana ze swoich właściwości moczopędnych.

Stosowałam plaster Evra przez około 2,5 roku i w tym czasie moja waga nie uległa zmianie z powodu samej antykoncepcji. Przybrałam na wadze, ale było to spowodowane innymi czynnikami, a nie stosowaniem plastrów. Nie starałam się też aktywnie schudnąć. W przeszłości, kiedy używałam Evry, odchudzanie nie sprawiało mi problemów i mogłam tracić na wadze bez przeszkód.

Zobaczymy, jak to będzie. Piję dużo herbaty zielonej, ziołowej oraz wody, więc na pewno nie brakuje mi płynów. Jest jeszcze za wcześnie, aby jednoznacznie ocenić efekty, ale planuję podzielić się moimi obserwacjami za miesiąc.

Chciałabym również usłyszeć opinie innych osób korzystających z plastrów, aby mieć lepsze rozeznanie, czego mogę się spodziewać. Jeśli chodzi o zwiększenie apetytu, które mogą wywoływać plastry, myślę, że warto wzbogacić swoje posiłki o więcej warzyw, które są sycące, ale niskokaloryczne – to dobry sposób, aby sobie z tym poradzić.