Czy po Pregabalinie można prowadzić samochód?

Pregabalina może wpływać na zdolność prowadzenia samochodu u niektórych pacjentów. Wpływ pregabaliny na prowadzenie pojazdów zależy od indywidualnej reakcji na lek i występujących działań niepożądanych.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/pregabalina/czy-po-pregabalinie-mozna-prowadzic-samochod

Mam pytanie do osób, które stosowały Pregabalinę. Czy po jej zażyciu zdarza się Wam prowadzić samochód? Jestem świeżo po przepisaniu tego leku na neuropatię i szczerze mówiąc, trochę się martwię. W ulotce piszą, że może powodować zawroty głowy i senność, ale wiadomo, życie jest pełne sytuacji, w których czasem trzeba wsiąść za kółko, choćby na chwilę. Macie jakieś doświadczenia? Jak się czuliście? Bardzo zależy mi na Waszych opiniach, bo trochę jestem w kropce. Z góry dzięki za pomoc!

Wiesz, kiedy pierwszy raz wzięłam Pregabalinę, czułam się, jakbym chodziła po chmurach – nie w tym dobrym sensie, ale takim, że wszystko wokół wydawało się jakieś rozmyte, nierealne. Pamiętam, że wsiadłam do samochodu, żeby tylko przejechać kawałek do sklepu. Wydawało mi się, że jestem w porządku, bo to przecież “tylko jeden lek, a ja zawsze dobrze znosiłam tabletki”.

No i wiesz co? To był błąd. Zatrzymałam się na światłach i nagle… kompletnie zapomniałam, jaki mam bieg wrzucony. Serio. Siedziałam tam, patrzyłam na drążek, a mózg jakby się zawiesił. Ludzie za mną zaczęli trąbić, a ja czułam, jak fala gorąca zalewa mi twarz. Wtedy pomyślałam: “Ok, nigdy więcej.”

Z czasem, po kilku tygodniach, organizm chyba się trochę przyzwyczaił. Zawroty głowy ustąpiły, a ja zaczęłam czuć się pewniej. Ale powiem Ci, że mimo wszystko unikam prowadzenia, kiedy wiem, że mogę sobie pozwolić na alternatywę – np. podwózkę albo spacer. Wiesz, lepiej dmuchać na zimne.

Najdziwniejsze jest to, że czasami lek działa na mnie różnie. Jeden dzień czuję się normalnie, inny – mam wrażenie, jakby ktoś przycisnął mi “pauzę” w głowie. Dlatego moim zdaniem to wszystko kwestia obserwacji siebie i świadomości swoich ograniczeń.

Wrzucam fragment ulotki, bo tutaj jest to dość jasno opisane. Pregabalina może powodować zawroty głowy, senność i problemy z koncentracją, dlatego na początku nie powinno się prowadzić samochodu, dopóki nie wiadomo, jak organizm reaguje na lek.

To nie jest więc tak, że przy pregabalinie jest bezwzględny zakaz prowadzenia przez cały okres leczenia. Największą ostrożność zachowałabym szczególnie przy pierwszych dawkach i po zwiększeniu dawki, bo wtedy takie „zamulenie”, senność czy gorszy refleks mogą być najbardziej odczuwalne. U części osób po kilku dniach organizm się przyzwyczaja i te objawy praktycznie znikają, ale jest to bardzo indywidualne.

Ja bym przede wszystkim nie sugerowała się tym, że „to tylko jedna tabletka” albo niewielka dawka, bo pregabalina potrafi na początku zadziałać zaskakująco mocno. Jeśli pojawiają się zawroty głowy, senność, uczucie jak po alkoholu albo problemy ze skupieniem, za kierownicę zdecydowanie bym nie wsiadała. Na zdjęciu wrzucam dokładny fragment ulotki dotyczący prowadzenia pojazdów.