Siofor (metformina) może mieć wpływ na utratę masy ciała u niektórych osób, chociaż jego głównym celem jest kontrolowanie poziomu cukru we krwi u pacjentów z cukrzycą typu 2. Oto kilka sposobów, w jakie Siofor może przyczynić się do utraty masy ciała:
Od pół roku biorę Siofor ze względu na swoją chorobę, ale pytam, bo gdy byłam w Irlandii, trochę przytyłam. Lekarz zwiększył mi wtedy dawkę właśnie z tego powodu, co bardzo mnie zaskoczyło.
Muszę Cię rozczarować – Siofor nie jest lekiem na odchudzanie. To, co naprawdę działa na wagę, to dobrze dobrana dieta i trwała zmiana nawyków żywieniowych. Siofor działa głównie poprzez hamowanie wyrzutu insuliny, co może w pewnym stopniu zmniejszać apetyt. Jednak stosowanie go bez wyraźnych wskazań medycznych, takich jak cukrzyca, może być ryzykowne. Bez odpowiedniego nadzoru łatwo o zaburzenia w układzie hormonalnym, które mogą przynieść więcej szkody niż pożytku.
Ja też dostałam Siofor 500, ale od ginekologa. Okazuje się, że te tabletki nie są stosowane wyłącznie na cukrzycę – w moim przypadku zostały przepisane, żeby wspomóc wywołanie owulacji.