Czy po Siofor się chudnie?

Siofor (metformina) może mieć wpływ na utratę masy ciała u niektórych osób, chociaż jego głównym celem jest kontrolowanie poziomu cukru we krwi u pacjentów z cukrzycą typu 2. Oto kilka sposobów, w jakie Siofor może przyczynić się do utraty masy ciała:

Ten temat jest powiązany ze źródłową dyskusją: https://medyk.online/lek/siofor/czy-po-siofor-sie-chudnie

Ostatnio gdzieś czytałam, że przy stosowaniu Sioforu często się chudnie. Czy to prawda?

Czy już zażywasz, czy dopiero planujesz zacząć właśnie ze względu na jego (podobno) odchudzające działanie?

Od pół roku biorę Siofor ze względu na swoją chorobę, ale pytam, bo gdy byłam w Irlandii, trochę przytyłam. Lekarz zwiększył mi wtedy dawkę właśnie z tego powodu, co bardzo mnie zaskoczyło.

Muszę Cię rozczarować – Siofor nie jest lekiem na odchudzanie. To, co naprawdę działa na wagę, to dobrze dobrana dieta i trwała zmiana nawyków żywieniowych. Siofor działa głównie poprzez hamowanie wyrzutu insuliny, co może w pewnym stopniu zmniejszać apetyt. Jednak stosowanie go bez wyraźnych wskazań medycznych, takich jak cukrzyca, może być ryzykowne. Bez odpowiedniego nadzoru łatwo o zaburzenia w układzie hormonalnym, które mogą przynieść więcej szkody niż pożytku.

Ja też dostałam Siofor 500, ale od ginekologa. :blush: Okazuje się, że te tabletki nie są stosowane wyłącznie na cukrzycę – w moim przypadku zostały przepisane, żeby wspomóc wywołanie owulacji.