Sympramol, jest lekiem stosowanym głównie w leczeniu stanów lękowych i depresji. Podobnie jak wiele innych leków psychotropowych, opipramol może mieć pewne efekty uboczne, w tym potencjalnie wpływać na wagę ciała.
Cześć wszystkim! Mam pytanie do osób, które brały Sympramol – czy zauważyliście, że się po nim tyje? Biorę go dopiero dwa tygodnie, ale mam wrażenie, że już zaczynam trochę „puchnąć” i apetyt mi się wyostrzył, szczególnie wieczorami. Zawsze byłam szczupła i dbam o dietę, więc zaczęło mnie to martwić. Czy to tylko na początku? Czy wraca do normy? Dajcie znać, jak to było u Was.
Brałam Sympramol przez prawie pół roku. Zaczęłam, bo miałam problemy z zasypianiem i lękami – nie mogłam funkcjonować, w pracy zawalone, w domu ciągle spięta. Lek bardzo mi pomógł. I powiem szczerze: trochę przytyłam, ale nie dramatycznie. W moim przypadku to były jakieś 3 kg, ale też trzeba uczciwie powiedzieć, że nie chodziłam wtedy na spacery, bo była zima i wiecznie ciemno. A jadłam więcej, bo miałam lepszy nastrój i chciało mi się gotować. Sama nie wiem, czy to był wpływ leku, czy po prostu ulga psychiczna.
Moja córka (ona jest farmaceutką) powiedziała, że większość leków z tej grupy może dawać skutek w postaci zwiększenia apetytu, ale to nie jest tak, że lek „sam tyje”.