Czy po tabletkach Limetic się tyje?

Limetic, podobnie jak inne środki antykoncepcyjne zawierające hormony, może powodować różne działania niepożądane, w tym wahania masy ciała. Jednak nie każda kobieta przybiera na wadze po zażyciu Limetic, a reakcje mogą być różne w zależności od indywidualnej wrażliwości na hormony.

Ten temat jest powiązany ze źródłową dyskusją: https://medyk.online/lek/limetic/czy-po-tabletkach-limetic-sie-tyje

Cześć, mam pytanie do osób, które biorą Limetic. Czy zauważyliście u siebie przyrost wagi po rozpoczęciu stosowania tych tabletek? Zastanawiam się nad ich wprowadzeniem, ale bardzo boję się, że mogą negatywnie wpłynąć na moją wagę. Mam za sobą trudną walkę z kilogramami i nie chciałabym tego zaprzepaścić.

Brałam Limetic przez prawie rok i mogę podzielić się swoimi wrażeniami. U mnie na początku waga nieco się wahała, ale myślę, że to wynikało bardziej z innych czynników, np. zmiany stylu życia, a nie bezpośrednio z tabletek. Warto pamiętać, że Limetic działa na hormony, więc u niektórych osób może wywoływać większy apetyt, ale u mnie takiego efektu nie zauważyłam. Wręcz przeciwnie – miałam wrażenie, że moje łaknienie było bardziej stabilne.

Natomiast znam dziewczynę, która mówiła, że przez pierwsze dwa miesiące czuła, jakby „puchła”, ale potem waga wróciła do normy. Z tego, co czytałam, ważne jest, żeby nie zrzucać wszystkiego na tabletki – dieta i ruch robią ogromną różnicę. Ja starałam się pilnować, żeby regularnie jeść i pić dużo wody.

Może na początku warto się bardziej obserwować i notować zmiany – to pomaga zrozumieć, co się dzieje w organizmie. Jak masz wątpliwości, pogadaj jeszcze ze swoim lekarzem. Trzymam kciuki, żeby u Ciebie wszystko było ok! :blush: