Czy po tabletkach Limetic się tyje?

Limetic, podobnie jak inne środki antykoncepcyjne zawierające hormony, może powodować różne działania niepożądane, w tym wahania masy ciała. Jednak nie każda kobieta przybiera na wadze po zażyciu Limetic, a reakcje mogą być różne w zależności od indywidualnej wrażliwości na hormony.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/limetic/czy-po-tabletkach-limetic-sie-tyje/

Cześć, mam pytanie do osób, które biorą Limetic. Czy zauważyliście u siebie przyrost wagi po rozpoczęciu stosowania tych tabletek? Zastanawiam się nad ich wprowadzeniem, ale bardzo boję się, że mogą negatywnie wpłynąć na moją wagę. Mam za sobą trudną walkę z kilogramami i nie chciałabym tego zaprzepaścić.

Brałam Limetic przez prawie rok i mogę podzielić się swoimi wrażeniami. U mnie na początku waga nieco się wahała, ale myślę, że to wynikało bardziej z innych czynników, np. zmiany stylu życia, a nie bezpośrednio z tabletek. Warto pamiętać, że Limetic działa na hormony, więc u niektórych osób może wywoływać większy apetyt, ale u mnie takiego efektu nie zauważyłam. Wręcz przeciwnie – miałam wrażenie, że moje łaknienie było bardziej stabilne.

Natomiast znam dziewczynę, która mówiła, że przez pierwsze dwa miesiące czuła, jakby „puchła”, ale potem waga wróciła do normy. Z tego, co czytałam, ważne jest, żeby nie zrzucać wszystkiego na tabletki – dieta i ruch robią ogromną różnicę. Ja starałam się pilnować, żeby regularnie jeść i pić dużo wody.

Może na początku warto się bardziej obserwować i notować zmiany – to pomaga zrozumieć, co się dzieje w organizmie. Jak masz wątpliwości, pogadaj jeszcze ze swoim lekarzem. Trzymam kciuki, żeby u Ciebie wszystko było ok! :blush:

To najgorsze skutki uboczne, jakie kiedykolwiek miałam po antykoncepcji. Biorę Limetic od 8 miesięcy i mam wrażenie, że mój organizm jest w naprawdę złym stanie. Pojawił się u mnie bardzo nasilony trądzik, co jest dla mnie kompletnie nietypowe, bo wcześniej miałam praktycznie idealną cerę. Do tego doszły ogromne wahania nastroju i złość, nad którą trudno mi panować.

Przytyłam około 5 kg, co przy moim niskim wzroście jest dla mnie mocno odczuwalne. Najgorsze są jednak brzuch i podbrzusze — cały czas czuję się boleśnie wzdęta, jakby brzuch był napięty i powiększony. Nie jestem w stanie nosić niczego poza legginsami, bo nawet lekki ucisk powoduje ból. Od początku brania Limetic nie miałam też żadnego krwawienia, mimo że nadal mam objawy jak przed okresem. Dopiero po przeczytaniu podobnych opinii zaczęłam podejrzewać, że to właśnie te tabletki mogą być przyczyną.