Jak ominąć okres Qlaira?

Przy stosowaniu Qlaira nie ma prostego sposobu na pominięcie krwawienia, ponieważ ten preparat jest wielofazowy, co oznacza, że każda tabletka zawiera różną ilość hormonów, aby naśladować naturalny cykl miesiączkowy. Qlaira to inny rodzaj antykoncepcji niż jednofazowe tabletki, które można łatwo stosować ciągiem bez przerwy, by przesunąć okres.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/qlaira/jak-ominac-okres-qlaira

Mam pytanie dotyczące Qlaira. Zbliża mi się ważny wyjazd i bardzo chciałabym przesunąć okres na inny termin. Wiem, że z innymi tabletkami antykoncepcyjnymi to możliwe, ale Qlaira działa inaczej, więc nie jestem pewna, jak to zrobić. Czy któraś z Was próbowała przesunąć krwawienie podczas stosowania tych tabletek?

Hej! Miałam dokładnie ten sam dylemat, kiedy brałam Qlaira. Te tabletki są rzeczywiście trochę bardziej skomplikowane pod tym względem, bo zawierają różne dawki hormonów, które mają symulować naturalny cykl. Z tego, co wiem i co mówił mi lekarz, nie zaleca się „przeciągania” opakowania, jak to robi się przy innych tabletkach jednofazowych, bo może to zakłócić ich działanie i wprowadzić niezły chaos hormonalny.

Ja poradziłam sobie z tym trochę inaczej – ustaliłam z lekarzem, że na czas wyjazdu przeskoczę do nowego opakowania, ale tylko w bardzo specyficzny sposób. W moim przypadku to zadziałało, ale musiałam to dokładnie skonsultować i zrozumieć, jak to wpłynie na skuteczność antykoncepcji. Poza tym lekarz uprzedził, że nawet takie kombinowanie nie zawsze daje 100% gwarancji, że okres się nie pojawi – czasem organizm i tak może się „zbuntować”.