Jakie są Wasze doświadczenia z lekiem Qlaira? Czy zauważyliście poprawę w regulacji cyklu menstruacyjnego, łagodzeniu objawów PMS lub zmniejszeniu obfitości krwawień? Czy wystąpiły u Was jakieś skutki uboczne, takie jak bóle głowy, nudności, wahania nastroju czy zmiany masy ciała? Wasze opinie mogą być cennym wsparciem dla innych osób stosujących ten lek – każda historia ma znaczenie!
Qlaira to absolutnie niesamowita tabletka. Czuję się, jakbym nie przyjmowała żadnych leków. Nie doświadczam skutków ubocznych poza naprawdę suchą skórą – nic poważnego. Bez antykoncepcji miałam koszmarne, niezwykle bolesne i intensywne miesiączki, które rujnowały moje życie i powodowały anemię. Nie miałam już innych opcji, ponieważ inne tabletki antykoncepcyjne (próbowałam Loestrin, Sprintec, Apri i Ortho Tri-Cyclen) nie pomagały na moje objawy i powodowały mnóstwo nie do zniesienia skutków ubocznych oraz ciągłe krwawienia międzymiesiączkowe z jeszcze gorszymi skurczami. Qlaira rozwiązała wszystkie moje objawy PMS i problemy z miesiączką, dając mi zrównoważony nastrój i lekką, bezbolesną miesiączkę, która pojawia się dokładnie na czas. Nie mogę uwierzyć, jak wspaniale się czuję. Ta tabletka zmienia moje życie.
Jestem chyba jedną ze starszych osób, które opisują swoje doświadczenia z Qlairą. Jestem w okresie okołomenopauzalnym i zaczęłam stosować ten lek głównie ze względu na objawy, w tym nieregularne i bardzo obfite miesiączki. Wcześniej brałam wiele różnych tabletek antykoncepcyjnych i przy kolejnych preparatach prędzej czy później pojawiały się plamienia, a potem bardzo mocne krwawienie trwające około tygodnia. Qlairę dostałam z nadzieją, że krwawienia będą krótsze i mniej obfite w czasie dni, kiedy powinno pojawić się planowe krwawienie. Biorę ją już około półtora roku i niestety nie mogę powiedzieć, że wszystko się uregulowało. Zdarza się kilka dni bez plamienia, potem znowu kilka dni plamienia. Czasem krwawienie trwa tylko dwa dni i jest lekkie, ale mniej więcej co kilka miesięcy potrafi trwać nawet kilkanaście dni, mimo że zaczęłam już kolejne opakowanie.
Z mojego doświadczenia przy Qlairze trzeba bardzo pilnować regularnego przyjmowania tabletek — najlepiej nie zapominać, nie opóźniać rozpoczęcia nowego blistra i brać je możliwie o stałej porze. Mimo tego nadal zdarzają mi się plamienia, zwykle mocniejsze w ostatnim tygodniu przed krwawieniem. Pojawił się też trądzik, szczególnie na brodzie, chociaż nie cały czas — raz jest lepiej, raz gorzej. Tkliwość piersi długo prawie mi nie dokuczała, ale ostatnio piersi były wyraźnie bardziej wrażliwe i nabrzmiałe. Bólów głowy nie miałam, a wahania nastroju nie są większe niż zwykle. Jeden duży plus, którego wcześniej nie zauważałam przy innych tabletkach, to brak nieprzyjemnego zapachu podczas plamienia lub krwawienia. Przy innych preparatach ten typowy „zapach okresu” był wyczuwalny, a przy Qlairze go nie mam, co dla mnie jest naprawdę dużą zaletą.
Przez pierwsze dwa miesiące stosowania Qlairy nie zauważyłam u siebie żadnych wyraźnych skutków ubocznych. Lek wydawał się bardzo skuteczny w kontrolowaniu moich obfitych krwawień i pod tym względem byłam zadowolona z efektów.
Niestety po około dwóch i pół miesiąca zaczęłam zauważać pogorszenie stanu skóry twarzy. Pojawiły się czerwone, bolesne guzki, które wyglądały jak głębsze zmiany trądzikowe i były dla mnie dość uciążliwe.
Brałam Qlairę ciągle, bez robienia przerwy na tabletki placebo, ze względu na endometriozę — łącznie przez około 3 lata. Nie miałam takich skutków ubocznych, które byłyby na tyle silne, żeby odstawić tabletki. Na początku minęło kilka miesięcy, zanim krwawienia całkowicie się zatrzymały, ale później lek działał u mnie dobrze przez kilka lat. Zdarzały mi się czasem bóle głowy, tkliwość piersi i lekkie nudności, ale nie były bardzo nasilone. Po kilku latach zdecydowałam się na zmianę tylko dlatego, że zaczęły pojawiać się krwawienia przełomowe. Przy endometriozie zależało mi na tym, żeby w ogóle nie mieć miesiączek, dlatego zaczynam teraz inny preparat. Gdyby nie te krwawienia, prawdopodobnie nie zmieniałabym Qlairy, bo na podstawie własnego doświadczenia mogę ocenić ją dobrze.
Biorę Qlairę już prawie rok. Przez ponad 10 lat nie stosowałam antykoncepcji hormonalnej, bo mój mąż miał wazektomię, ale ginekolog polecił mi ten lek ze względu na długie i bardzo obfite miesiączki. Jak na razie Qlaira pomogła mi opanować ten problem — krwawienia są zdecydowanie łatwiejsze do zniesienia. Dodatkowo zauważyłam, że łatwiej utrzymać mi niższą wagę i zmniejszył mi się trądzik. Jedyny duży minus, który widzę, to spadek libido. Na początku opakowania, przy różowych tabletkach, ochota na seks jest u mnie bardzo wysoka, ale przez resztę miesiąca prawie jej nie ma. Mężowi niezbyt się to podoba, ale trudno mi zrezygnować z Qlairy, skoro poza tym daje mi tyle korzyści. Mam 40 lat, jestem zdrową kobietą i na podstawie własnego doświadczenia mogłabym polecić ten lek.
Uwielbiam Qlairę! Moje miesiączki były wcześniej tak obfite, że momentami naprawdę bałam się, czy nie dzieje się coś poważnego. Po rozpoczęciu Qlairy krwawienie bardzo mocno się zmniejszyło, a w ostatnim miesiącu w ogóle nie dostałam okresu, co dla mnie było ogromną ulgą.
Przyznam, że libido trochę mi spadło, ale poza tym nie zauważyłam u siebie większych problemów z nastrojem, przygnębienia ani innych podobnych skutków ubocznych. Jeśli ktoś szuka tabletek, które mogą wyraźnie zmniejszyć obfitość miesiączek albo nawet zatrzymać krwawienia, to na podstawie mojego doświadczenia Qlaira sprawdziła się naprawdę bardzo dobrze.
Nie brałam żadnych tabletek antykoncepcyjnych przez około trzy lata, więc spodziewałam się, że po rozpoczęciu Qlairy będę miała nudności i ogólnie będę się źle czuła, ale ku mojemu zaskoczeniu tak się nie stało. Nie miałam większych problemów żołądkowych ani takiego typowego „rozbicia” na początku stosowania. Niestety bardzo szybko zauważyłam u siebie prawie całkowity spadek libido. Do tego mam naturalnie proste, jasnobrązowe włosy, a po kilku tygodniach brania Qlairy zaczęły pojawiać się na całej głowie pojedyncze, ciemne, kręcone i sztywne włosy. Odstawały do góry i wyglądały, jakby wyrastały dosłownie z dnia na dzień. Ostatecznie musiałam zmienić tabletki, bo problem z włosami zrobił się dla mnie zbyt uciążliwy.
Zaczęłam brać Qlairę jako metodę antykoncepcji, ale też ze względu na moje problemy z nieregularnymi miesiączkami. Zgodnie z zaleceniem rozpoczęłam opakowanie pierwszego dnia okresu, ale nie byłam w stanie wytrzymać nawet pełnego tygodnia na tych tabletkach. Skutki uboczne były dla mnie nie do zniesienia — płakałam bez żadnego powodu, a nawet najmniejsze i zupełnie niewinne komentarze od innych osób natychmiast mnie wyprowadzały z równowagi.
Najgorszy epizod miałam w dniu, w którym zdecydowałam, że odstawiam Qlairę. Nie jestem osobą agresywną, nigdy nie krzyczę na ludzi, a wtedy miałam naprawdę mocny wybuch emocji, który skończył się atakiem paniki trwającym około godziny. Nigdy wcześniej nic takiego mi się nie zdarzyło. Tego wieczoru nie wzięłam już tabletki i po dwóch dniach od odstawienia poczułam, że znowu jestem sobą. Byłam dużo spokojniejsza, szczęśliwsza i bardzo wyraźnie widziałam różnicę między tym, jaka byłam podczas brania Qlairy, a tym, jak czułam się po jej odstawieniu. Wiem, że każdy organizm reaguje inaczej, ale po moim doświadczeniu nie mogłabym polecić tych tabletek.
Próbowałam już co najmniej pięciu różnych tabletek antykoncepcyjnych i przy każdej pojawiały się jakieś skutki uboczne, na przykład plamienia przez cały miesiąc albo krwawienie trwające dwa tygodnie bez przerwy. Przy Qlairze na szczęście w ogóle tego nie doświadczyłam. W pierwszym miesiącu miałam tylko jeden tydzień, w którym byłam bardzo rozchwiana emocjonalnie i sama czułam, że zachowuję się zupełnie inaczej niż zwykle, ale w drugim miesiącu to minęło.
Jedyny minus jest taki, że kilka dni przed krwawieniem zaczyna boleć mnie głowa. Poza tym cykl zrobił się u mnie bardzo przewidywalny — jestem w stanie niemal dokładnie określić, kiedy pojawi się miesiączka, a samo krwawienie trwa około 4 dni. Jak na razie jestem bardzo zadowolona z Qlairy i mam nadzieję, że tak już zostanie.