Kiedy zaczyna działać Qlaira?

Qlaira zaczyna działać niemal natychmiastowo, jeśli pierwsza tabletka zostanie przyjęta pierwszego dnia cyklu miesiączkowego, czyli w dniu rozpoczęcia miesiączki. W takiej sytuacji ochrona antykoncepcyjna jest zapewniona od pierwszej tabletki, a kobieta nie potrzebuje stosować dodatkowych metod zabezpieczenia. Jeśli jednak stosowanie Qlairy rozpocznie się w innym momencie cyklu, pełna skuteczność może być uzyskana dopiero po siedmiu dniach.

Ten temat jest powiązany ze źródłową dyskusją: https://medyk.online/lek/qlaira/po-jakim-czasie-dzialaja-tabletki-qlaira

Cześć wszystkim! :blush:
Od niedawna zaczęłam brać tabletki Qlaira, to moje pierwsze opakowanie. Zastanawiam się, kiedy one zaczynają działać jako antykoncepcja? Czy są skuteczne od pierwszej tabletki, czy trzeba odczekać jakiś czas? Słyszałam różne opinie, a nie chciałabym popełnić jakiegoś błędu. Jak było u Was? Czy ktoś wie, co mówi ulotka albo jak wyjaśniał to Wasz ginekolog? Dzięki za odpowiedzi! :blush:

Hej!
Brałam Qlaira przez ponad dwa lata, więc mogę coś podpowiedzieć. Jeśli zaczynasz opakowanie pierwszego dnia cyklu, to tabletki działają od razu – tak przynajmniej tłumaczyła mi moja ginekolog. Jeśli jednak zaczęłaś w innym dniu, ochrona może nie być natychmiastowa, a wtedy przez pierwszy tydzień warto dodatkowo się zabezpieczać.

Pamiętam, że sama byłam trochę niepewna na początku, bo Qlaira to tabletki wielofazowe, a wcześniej brałam jednofazowe, które działały na prostszej zasadzie. Ale jak się trzymasz zasad przyjmowania i nie pomijasz dawek, to wszystko powinno być w porządku.

Dla świętego spokoju najlepiej zerknąć do ulotki – tam wszystko jest jasno opisane. A jak masz wątpliwości, zawsze możesz napisać do swojego lekarza. Ja na początku byłam trochę paranoiczna, więc dopytywałam o wszystko, ale z czasem się przyzwyczaiłam i teraz wiem, że najważniejsze to brać regularnie. Trzymam kciuki, żeby wszystko było u Ciebie OK! :blush: