Czy przy tabletkach Qlaira jest okres?

Tak, przy stosowaniu tabletek Qlaira występuje krwawienie, które przypomina miesiączkę, ale może być ono nieregularne lub całkowicie zaniknąć u niektórych kobiet. Jest to tzw. krwawienie z odstawienia, które pojawia się w dniach przyjmowania tabletek placebo, czyli pod koniec opakowania. Oto, jak działa cykl przy stosowaniu Qlairy oraz co może oznaczać brak krwawienia i jak sobie z nim radzić.

Ten temat jest powiązany ze źródłową dyskusją: https://medyk.online/lek/qlaira/czy-przy-tabletkach-qlaira-jest-okres

Cześć wszystkim! Od niedawna zaczęłam brać Qlaira, to moje pierwsze opakowanie. Zastanawiam się, kiedy mogę się spodziewać okresu? Wiem, że te tabletki działają trochę inaczej niż inne antykoncepcyjne. Czy okres pojawia się zawsze w tych samych dniach (np. przy białych tabletkach), czy zdarza się, że w ogóle go nie ma? Jak było u Was? Będę wdzięczna za każdą odpowiedź, bo trochę mnie to stresuje.

Hej! Ja biorę Qlaira już od ponad roku, więc mogę trochę opowiedzieć o moich doświadczeniach. Na początku byłam zdezorientowana, bo faktycznie różni się od standardowych tabletek antykoncepcyjnych. U mnie okres (a raczej krwawienie z odstawienia) pojawia się zazwyczaj w czasie brania ostatnich tabletek z opakowania, czyli tych białych. Ale! Na początku zdarzało się, że to krwawienie było bardzo skąpe albo w ogóle go nie było. Lekarz tłumaczył mi, że to normalne, bo Qlaira zawiera hormony w różnych dawkach i organizm potrzebuje czasu, żeby się do tego przyzwyczaić.

Dodam jeszcze, że u niektórych osób krwawienie może zaniknąć całkowicie po kilku miesiącach stosowania, co też jest uznawane za normalne. To może być wręcz plus, jeśli nie lubisz mieć okresu. Ważne tylko, żeby regularnie przyjmować tabletki i nie stresować się, jeśli coś jest trochę inaczej niż przy innych tabletkach. Jakbyś miała jakieś wątpliwości, najlepiej dopytać swojego lekarza. Mam nadzieję, że pomogłam! :blush:

@Malinka2 Dziękuję za odpowiedź! Faktycznie trochę mnie uspokoiły, ale teraz mam jeszcze jedno pytanie. Jeśli brak krwawienia podczas brania Qlaira jest normalny, to skąd mam wiedzieć, że tabletki działają prawidłowo? Czy powinnam robić jakieś testy albo obserwować konkretne objawy, żeby mieć pewność, że wszystko jest w porządku? Mam wrażenie, że brak krwawienia może być mylący, bo przy innych tabletkach traktowałam je trochę jak potwierdzenie, że wszystko gra.

Hej! Rozumiem, co masz na myśli, bo miałam dokładnie te same obawy, kiedy zaczęłam brać Qlaira. Przy tabletkach z „klasycznym” krwawieniem łatwiej było uznać to za znak, że wszystko działa, ale przy Qlaira brak krwawienia to naprawdę nic niepokojącego. Te tabletki mają inny mechanizm działania – zawierają zmienne dawki hormonów, które wpływają na wyściółkę macicy, więc jeśli jest ona cieńsza i nie ma potrzeby złuszczania, po prostu nie ma krwawienia. To wręcz dowód, że tabletki robią to, co powinny.

Jeśli bierzesz je regularnie i nie pomijasz żadnej dawki, nie masz powodu do obaw. Skuteczność antykoncepcyjna Qlaira jest bardzo wysoka przy prawidłowym stosowaniu. Jeśli jednak chcesz mieć dodatkową pewność, możesz od czasu do czasu zrobić test ciążowy – ja sama dla spokoju ducha robiłam taki raz na kilka miesięcy, zwłaszcza na początku, zanim przyzwyczaiłam się do nowego rytmu.

Obserwuj też swoje ciało: gdyby pojawiły się nietypowe objawy, takie jak nagłe plamienia między tabletkami, bóle brzucha albo inne zmiany, warto to skonsultować z lekarzem. Ale jeśli wszystko wygląda normalnie, naprawdę możesz zaufać tabletkom. Mi trochę zajęło, żeby się do tego przekonać, ale teraz brak okresu traktuję jako zaletę! :blush: