Tak, Rigevidon może wpływać na masę ciała, jednak mechanizm tego działania i jego wpływ na organizm nie jest taki sam dla wszystkich.
Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/rigevidon/czy-po-tabletkach-rigevidon-sie-tyje
Tak, Rigevidon może wpływać na masę ciała, jednak mechanizm tego działania i jego wpływ na organizm nie jest taki sam dla wszystkich.
Czy po tabletkach Rigevidon można przytyć? Biorę je od miesiąca, nie zauważyłam jeszcze zmian w wadze, ale słyszałam różne opinie. Nie wiem, czy w ogóle powinnam się tym martwić, czy raczej zwrócić uwagę na inne rzeczy, np. dietę albo styl życia. Jak to było u Was? Czy Rigevidon ma rzeczywiście taki wpływ na wagę?
Biorę Rigevidon już od roku, więc mogę podzielić się swoim doświadczeniem. Na początku też się martwiłam, bo naczytałam się mnóstwa opinii o przybieraniu na wadze po antykoncepcji hormonalnej. U mnie jednak większych zmian w wadze nie było. Wydaje mi się, że wszystko zależy od organizmu.
Z tego, co wiem, sam Rigevidon raczej nie powoduje „tycia” w sensie przyrostu tkanki tłuszczowej. Może natomiast wpływać na zatrzymanie wody w organizmie – to zauważyłam u siebie na początku. Czułam się trochę „opuchnięta”, ale to minęło po kilku tygodniach. Teraz ważę praktycznie tyle samo, co przed rozpoczęciem stosowania tabletek.
Moim zdaniem kluczowe jest, żeby obserwować swoje ciało i na bieżąco analizować zmiany. Jeśli np. zauważysz większy apetyt, to warto zwrócić uwagę, czy nie podjadasz częściej niż zwykle – to też może być efekt hormonów. Dobrze jest prowadzić jakiś dziennik żywieniowy przez pierwsze miesiące, żeby kontrolować sytuację.
Ostatecznie, każda z nas reaguje trochę inaczej. Wiem, że niektóre dziewczyny na forach pisały o problemach z wagą po tabletkach, ale często przyczyną był brak ruchu albo zbyt kaloryczna dieta, a nie same hormony. Jeśli masz wątpliwości, zawsze możesz pogadać z lekarzem, ale na razie nie martwiłabym się na zapas.