Czy po Vibin Mini się chudnie?

Vibin Mini nie jest lekiem wspomagającym odchudzanie, a jego wpływ na masę ciała zależy od indywidualnej reakcji organizmu. Zdarza się, że osoby stosujące Vibin Mini doświadczają lekkiego przyrostu wagi, co wynika głównie z retencji wody spowodowanej działaniem hormonów. Mimo to, niektóre kobiety nie obserwują zmian w wadze lub odczuwają nawet delikatny spadek masy.

Ten temat jest powiązany ze źródłową dyskusją: https://medyk.online/lek/vibin-mini/czy-po-vibin-mini-sie-chudnie

Hej dziewczyny! Słyszałam, że niektóre tabletki antykoncepcyjne mogą wpływać na wagę, ale czy któraś z Was zauważyła, że po Vibin Mini schudła? Dopiero zaczynam je brać i zastanawiam się, czy mogę spodziewać się jakichś zmian w tym kierunku. Jakie macie doświadczenia?

Cześć! :blush: Jeśli chodzi o odchudzanie, to raczej nie oczekuj cudów po samych tabletkach. Hormony w Vibin Mini, czyli drospirenon i etynyloestradiol, nie są typowo „odchudzające”, ale mogą wpływać na zatrzymywanie wody w organizmie. Ja na przykład miałam wcześniej inne tabletki, po których czułam się opuchnięta, a po przejściu na Vibin Mini miałam wrażenie, że trochę „schudłam”, bo zniknęła ta zatrzymana woda.

Moja siostra mówiła to samo – że po Vibin Mini czuła się lżej, szczególnie w pierwszych miesiącach. Ale to nie było prawdziwe chudnięcie, raczej efekt uboczny działania drospirenonu, który działa lekko moczopędnie. Z wagą sama w sobie u mnie nic się nie zmieniło, bo wszystko zależy od tego, jak się odżywiasz i czy się ruszasz.

Więc jeśli liczysz na to, że tabletki same coś zdziałają, to raczej nie, ale mogą pomóc, jeśli wcześniej miałaś problem z zatrzymaniem wody albo opuchlizną. Obserwuj swój organizm i nie stresuj się – ja po kilku tygodniach na Vibin Mini czułam się naprawdę fajnie. :blush: