Jaka jest różnica między Vibin a Vibin mini?

Vibin i Vibin mini to hormonalne środki antykoncepcyjne stosowane w celu zapobiegania ciąży. Oba zawierają dwa hormony, etynyloestradiol i drospirenon, ale różnią się pod względem zawartości etynyloestradiolu – w Vibin dawka wynosi 0,03 mg, natomiast w Vibin mini jest to 0,02 mg. Dzięki mniejszej ilości estrogenów Vibin mini jest zalecany dla kobiet wrażliwych na wyższe dawki hormonów, które mogą lepiej tolerować mniejsze stężenia.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/vibin-mini/jaka-jest-roznica-miedzy-vibin-a-vibin-mini

Hej, dziewczyny! Czy ktoś może mi wyjaśnić, jaka jest właściwie różnica między Vibin a Vibin Mini? Lekarz przepisał mi Mini, ale koleżanka bierze zwykły Vibin i mówi, że to praktycznie to samo. To jak to w końcu jest? Czy różnica w dawkach naprawdę ma jakieś znaczenie? Dzięki za każdą odpowiedź!

Hej! Sama kiedyś miałam ten dylemat. Różnica jest w dawce estrogenu – Vibin Mini ma mniej (0,02 mg), a Vibin więcej (0,03 mg). W praktyce oznacza to, że Vibin Mini jest „lżejszy” i może być lepiej tolerowany, szczególnie jeśli masz skłonności do skutków ubocznych, jak bóle głowy, mdłości czy zatrzymywanie wody w organizmie.

Ja na przykład zaczęłam od Vibin Mini i było OK, ale po jakimś czasie musiałam przejść na Vibin, bo Mini nie dawał rady przy moich zaburzeniach cyklu – miałam plamienia między miesiączkami. Moja siostra z kolei od zawsze jest na Mini i mówi, że nie czuje żadnych problemów.

Jeśli chodzi o działanie antykoncepcyjne, to oba działają tak samo dobrze, więc tutaj nie ma różnicy. Myślę, że to wszystko zależy od organizmu – jak dobrze tolerujesz hormony i jakie masz potrzeby. Może Mini to dobry wybór, jeśli chcesz uniknąć mocniejszych skutków ubocznych na start. :blush:

Jak coś, zawsze możesz zapytać swojego gina, co myśli o zamianie, jeśli Ci nie podejdzie! :blush: