Vibin i Vibin mini to hormonalne środki antykoncepcyjne stosowane w celu zapobiegania ciąży. Oba zawierają dwa hormony, etynyloestradiol i drospirenon, ale różnią się pod względem zawartości etynyloestradiolu – w Vibin dawka wynosi 0,03 mg, natomiast w Vibin mini jest to 0,02 mg. Dzięki mniejszej ilości estrogenów Vibin mini jest zalecany dla kobiet wrażliwych na wyższe dawki hormonów, które mogą lepiej tolerować mniejsze stężenia.
Hej, dziewczyny! Czy ktoś może mi wyjaśnić, jaka jest właściwie różnica między Vibin a Vibin Mini? Lekarz przepisał mi Mini, ale koleżanka bierze zwykły Vibin i mówi, że to praktycznie to samo. To jak to w końcu jest? Czy różnica w dawkach naprawdę ma jakieś znaczenie? Dzięki za każdą odpowiedź!
Hej! Sama kiedyś miałam ten dylemat. Różnica jest w dawce estrogenu – Vibin Mini ma mniej (0,02 mg), a Vibin więcej (0,03 mg). W praktyce oznacza to, że Vibin Mini jest „lżejszy” i może być lepiej tolerowany, szczególnie jeśli masz skłonności do skutków ubocznych, jak bóle głowy, mdłości czy zatrzymywanie wody w organizmie.
Ja na przykład zaczęłam od Vibin Mini i było OK, ale po jakimś czasie musiałam przejść na Vibin, bo Mini nie dawał rady przy moich zaburzeniach cyklu – miałam plamienia między miesiączkami. Moja siostra z kolei od zawsze jest na Mini i mówi, że nie czuje żadnych problemów.
Jeśli chodzi o działanie antykoncepcyjne, to oba działają tak samo dobrze, więc tutaj nie ma różnicy. Myślę, że to wszystko zależy od organizmu – jak dobrze tolerujesz hormony i jakie masz potrzeby. Może Mini to dobry wybór, jeśli chcesz uniknąć mocniejszych skutków ubocznych na start.
Jak coś, zawsze możesz zapytać swojego gina, co myśli o zamianie, jeśli Ci nie podejdzie!