Hej! Sama kiedyś miałam dokładnie ten dylemat, bo też nie wiedziałam, czym tak naprawdę różni się Vibin Mini od Vibin i czy ta różnica ma realne znaczenie w codziennym stosowaniu. Na pierwszy rzut oka opakowania są bardzo podobne, nazwa prawie ta sama, skład też wygląda podobnie, więc łatwo się pogubić. Dopiero jak zaczęłam porównywać ulotki i później sama brałam oba preparaty, zrozumiałam, że główna różnica jest w dawce estrogenu.
Vibin Mini ma 0,02 mg etynyloestradiolu, a zwykły Vibin ma 0,03 mg etynyloestradiolu. Oba mają natomiast ten sam progestagen, czyli drospirenon 3 mg. W praktyce oznacza to, że Vibin Mini jest wersją z niższą dawką estrogenu, czyli potocznie można powiedzieć, że jest „lżejszy”, chociaż oczywiście nie zawsze znaczy to, że u każdej osoby będzie lepszy. U niektórych niższa dawka estrogenu może oznaczać mniej skutków ubocznych, np. mniej mdłości, napięcia piersi, bólów głowy czy uczucia zatrzymania wody. Ale u innych może być odwrotnie pod tym względem, że organizm gorzej reaguje na niższą dawkę i pojawiają się np. plamienia.
Ja zaczęłam od Vibin Mini i przez pierwsze tygodnie byłam całkiem zadowolona. Nie miałam jakichś mocnych skutków ubocznych, nie czułam się bardzo źle, nie miałam dużych mdłości ani bólu głowy. Problem pojawił się dopiero po czasie, bo zaczęły mi się plamienia między krwawieniami. Na początku myślałam, że to kwestia adaptacji organizmu i że pewnie po dwóch, trzech opakowaniach się unormuje, ale u mnie niestety tak się nie stało. Plamienia były na tyle irytujące, że zaczęłam się zastanawiać, czy Mini po prostu nie jest dla mnie za słaby pod kątem kontroli cyklu.
Później przeszłam na zwykły Vibin i u mnie akurat różnica była zauważalna. Cykl zrobił się bardziej przewidywalny, plamienia się uspokoiły i miałam większe poczucie, że organizm lepiej „trzyma rytm”. Z drugiej strony przy Vibinie miałam trochę większe napięcie piersi i czasem czułam się bardziej opuchnięta, więc nie mogę powiedzieć, że mocniejsza wersja była pod każdym względem idealna. Po prostu u mnie lepiej sprawdziła się pod kątem plamień, ale Mini było łagodniejsze w odczuciach.
W sumie mam nawet jeszcze dwa zużyte opakowania — po Vibin Mini i po zwykłym Vibin, więc wrzucam zdjęcie, żeby było widać, o które dokładnie mi chodzi. Na opakowaniach też widać tę różnicę w dawce: Vibin Mini 3 mg + 0,02 mg, a Vibin 3 mg + 0,03 mg. Niby mała różnica, bo tylko 0,01 mg estrogenu, ale u mnie w praktyce była odczuwalna, szczególnie jeśli chodzi o plamienia i stabilność cyklu.
Moja siostra z kolei od początku bierze Vibin Mini i u niej jest zupełnie inaczej niż u mnie. Nie ma plamień, nie narzeka na bóle głowy, nie mówiła też nic o większym zatrzymaniu wody. Dla niej Mini jest wystarczający i nie widzi sensu przechodzenia na mocniejszą wersję. Dlatego moim zdaniem to jest bardzo indywidualna sprawa. Jedna osoba będzie zachwycona Mini, bo mniejsza dawka estrogenu będzie lepiej tolerowana, a inna będzie potrzebowała Vibinu, bo przy Mini będą pojawiały się plamienia albo nieregularne krwawienia.
Jeśli chodzi o samo działanie antykoncepcyjne, to nie traktowałabym tego tak, że Vibin jest „mocniejszy”, więc chroni lepiej. Oba są tabletkami antykoncepcyjnymi i przy prawidłowym stosowaniu mają działać skutecznie. Różnica nie polega więc na tym, że Vibin Mini jest słabszy antykoncepcyjnie, tylko bardziej na tym, jak organizm reaguje na daną dawkę hormonów i czy cykl jest dobrze kontrolowany.
Moim zdaniem Vibin Mini może być dobrym wyborem na start, szczególnie jeśli ktoś obawia się skutków ubocznych po estrogenie albo wcześniej źle tolerował tabletki z wyższą dawką. Ale jeśli po kilku opakowaniach pojawiają się ciągłe plamienia, krwawienia w środku blistra albo poczucie, że organizm się nie stabilizuje, to wtedy zwykły Vibin może być rozważany jako opcja z trochę wyższą dawką estrogenu.
U mnie wyglądało to tak: Vibin Mini był łagodniejszy, ale dawał plamienia, a Vibin lepiej ogarnął cykl, ale był trochę bardziej odczuwalny dla organizmu. Dlatego nie powiedziałabym, że jeden jest obiektywnie lepszy od drugiego. Bardziej chodzi o to, który lepiej pasuje do konkretnej osoby.