Kiedy okres po Vines?

Tabletki antykoncepcyjne Vines regulują cykl miesiączkowy, dzięki czemu krwawienie z odstawienia pojawia się regularnie w tygodniu, w którym przyjmuje się 4 tabletki placebo. To krwawienie nie jest jednak typową miesiączką – wynika ze spadku poziomu hormonów w organizmie na koniec cyklu.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/vines/kiedy-okres-po-vines

Jak u Was wyglądały krwawienia w pierwszych miesiącach stosowania? Kończę właśnie pierwszy blister i zauważyłam coś, co mnie trochę niepokoi. Plamienie zaczęło się już 21. dnia, czyli jeszcze podczas brania aktywnych tabletek, i było dość intensywne. Teraz jestem przy trzeciej tabletce placebo, a rano pojawiło się już właściwe krwawienie. W zasadzie plamienie trwało cały ostatni tydzień aż do dzisiaj. Czy to normalne na początku, czy powinnam się tym martwić? Jak to wyglądało u Was?

Rozpoczęłam właśnie trzecie opakowanie Vines, startując w piątek.

Podczas drugiego opakowania miałam jednorazowe plamienie – w połowie cyklu zauważyłam odrobinę krwi na bieliźnie, ale to był jedyny taki incydent, który nie powtórzył się później.

Krwawienie z odstawienia pojawia się u mnie regularnie czwartego dnia placebo – czasem rano, czasem w nocy z trzeciego na czwarty dzień. Przebieg jest dość łagodny: pierwszego dnia lekkie bóle (najmniejsze, jakie miałam przy stosowanych dotąd tabletkach), drugiego dnia krwawienie jest średnio obfite, trzeciego dnia już minimalne, a przez kolejne dwa dni pozostaje delikatne plamienie.

Jeśli jednak plamisz w trakcie przyjmowania aktywnych tabletek, może to być sygnał, że Vines nie są dla Ciebie odpowiednie. Zwykle takie objawy mijają do trzeciego opakowania, ale jeśli problem się utrzyma, warto pomyśleć o zmianie na tabletki z nieco wyższą dawką hormonów.