Czy po Tetralysalu się tyje?

Tetralysal, czyli lymecycline, to antybiotyk z grupy tetracyklin stosowany w leczeniu różnych infekcji bakteryjnych, w tym trądziku. Przyrost masy ciała nie jest typowym ani powszechnym efektem ubocznym związanym z Tetralysalem. Niemniej jednak, warto wziąć pod uwagę kilka czynników, które mogą wpłynąć na wagę podczas stosowania tego leku.

Ten temat jest powiązany ze źródłową dyskusją: https://medyk.online/lek/tetralysal/czy-po-tetralysalu-sie-tyje

Od kilku tygodni biorę Tetralysal na trądzik i zauważyłam, że moje ubrania zaczęły robić się trochę ciaśniejsze. Niby nie zmieniłam nic w swojej diecie, ale mam wrażenie, że jakby coś się ruszyło na wadze w górę… Czy ktoś z Was miał podobne doświadczenia? Czy to możliwe, że ten antybiotyk jakoś wpływa na wagę, czy może to tylko moje złudzenie? Zastanawiam się, czy to stres przez leczenie, czy coś innego. Dajcie znać, jeśli mieliście podobnie, bo zaczynam się martwić!

Szczerze mówiąc, sama brałam Tetralysal przez ponad trzy miesiące i też miałam takie obawy. Wiesz, człowiek się nakręca, bo słyszy, że antybiotyki „wszystko rozwalają”, więc jak tylko coś się zmienia, od razu się doszukuje przyczyn. Ale w moim przypadku, jak teraz na to patrzę z perspektywy czasu, to ta moja „nadprogramowa waga” wzięła się raczej z tego, że przestałam się ruszać. Wcześniej dużo chodziłam, a w czasie leczenia jakoś częściej siedziałam w domu, bo wstydziłam się swojej skóry – ten trądzik, te zaczerwienienia, no wiesz, o czym mówię.

Z drugiej strony, pamiętam, że wtedy też miałam większy apetyt, zwłaszcza na słodkie. I to pewnie była moja zguba! Zawsze myślałam, że to przez lek, ale teraz myślę, że po prostu sama sobie dogadzałam, bo chciałam poprawić humor.

Mój brat z kolei też brał Tetralysal i mówił, że żadnych problemów z wagą nie miał. On twierdzi, że jak organizm jest zestresowany (a stres przy trądziku to norma!), to może magazynować wodę czy coś w tym stylu. Może coś w tym jest?

Powiem Ci jedno – przestań się aż tak stresować. Waga to tylko liczba, a jeśli zmienia się minimalnie, to na pewno wróci do normy, jak tylko skończysz leczenie. Może po prostu spróbuj przez jakiś czas bardziej kontrolować, co jesz, i zobaczysz, czy to faktycznie lek, czy inne rzeczy. Trzymam kciuki, żeby kuracja szybko przyniosła efekty! :blush: