Tak, Tetralysal może osłabiać skuteczność tabletek antykoncepcyjnych. Zaleca się stosowanie dodatkowych metod antykoncepcji podczas kuracji oraz przez tydzień po jej zakończeniu.
Mam pytanie, bo trochę się gubię w tym wszystkim. Dermatolog przepisał mi Tetralysal na trądzik, a ja od ponad dwóch lat stosuję tabletki antykoncepcyjne. Słyszałam, że tetracykliny mogą obniżać skuteczność antykoncepcji, ale dermatolog powiedział, że raczej nie ma się czym martwić. Czy któraś z Was miała podobne doświadczenia? Stosowałyście jakieś dodatkowe zabezpieczenie w trakcie brania tego antybiotyku?
Też miałam taką sytuację, że dermatolog przepisał mi Tetralysal na uporczywy trądzik, a ja wtedy stosowałam tabletki antykoncepcyjne. Pamiętam, że byłam przekonana, że wszystko będzie ok, dopóki nie przeczytałam w internecie, że tetracykliny mogą obniżać skuteczność tabletek. Zaczęłam panikować i pisać do mojej ginekolog, która uspokoiła mnie, że ryzyko jest minimalne, ale zaleciła stosowanie dodatkowego zabezpieczenia.
Przez całą kurację używałam prezerwatyw, tak na wszelki wypadek. Mój cykl się nie zmienił, ale z perspektywy czasu cieszę się, że dmuchałam na zimne. Myślę, że lepiej przez kilka miesięcy stosować podwójną ochronę niż później zamartwiać się, czy tabletki zadziałały. Rozumiem Twój stres, bo sama przez to przechodziłam, ale najważniejsze to działać z głową!
Ja brałam Tetralysal przez jakieś trzy miesiące i też stosuję tabletki antykoncepcyjne. Pamiętam, że dermatolog mówiła mi, że interakcje między tetracyklinami a tabletkami to bardziej „teoretyczne ryzyko” niż coś, co zdarza się często. Powiedziała, że na wszelki wypadek mogę stosować dodatkowe zabezpieczenie, ale nie muszę się martwić na zapas.
Przyznam, że trochę zignorowałam temat, bo stwierdziłam, że „co ma być, to będzie” – ale to ja, wieczny luzak. U mnie wszystko było ok, cykl jak w zegarku, żadnych niespodzianek. Ale gdybyś miała jakiekolwiek wątpliwości, zawsze możesz użyć prezerwatywy dla spokoju ducha. To zależy od Twojego komfortu, bo stres w takich sytuacjach bywa gorszy niż jakiekolwiek prawdziwe ryzyko.
Cześć! Doskonale rozumiem Twoje obawy, bo sama miałam identyczny dylemat. Brałam Tetralysal na trądzik i pamiętam, że kiedy wspomniałam o tabletkach antykoncepcyjnych, dermatolog powiedziała, że teoretycznie wszystko powinno działać, ale zawsze jest małe ryzyko. Byłam wtedy świeżo po rozmowach z koleżanką, która zaszła w ciążę przez jakiś antybiotyk, i miałam strasznego bzika na punkcie bezpieczeństwa.
Zaczęłam robić research na forach, ale każda odpowiedź była inna – jedni mówili, że nic się nie dzieje, inni, że trzeba podwójnie się zabezpieczać. Dla świętego spokoju zaczęłam używać dodatkowo prezerwatyw i, szczerze mówiąc, nawet się cieszyłam, że przez te kilka miesięcy mogłam przestać się stresować. Po zakończeniu kuracji wróciłam do samej antykoncepcji hormonalnej i wszystko było w porządku. Z własnego doświadczenia powiem Ci, że jeśli chcesz spać spokojnie, po prostu dołóż dodatkowe zabezpieczenie – łatwiej to zrobić, niż później zamartwiać się przez cały cykl.