Trittico może wpływać na wagę pacjenta w różny sposób, w zależności od reakcji indywidualnej na lek. Dla niektórych osób przyjmowanie Trittico może prowadzić do utraty wagi, podczas gdy dla innych może być związane ze wzrostem masy ciała lub nie wpływać na wagę w ogóle.
Od około 6 miesięcy biorę Trittico 75 mg na problemy ze snem i w tym czasie niezamierzenie schudłam 5,6 kg. Dodałam zrzut ekranu z aplikacji, bo widać na nim dokładnie, że od 3 stycznia do 28 czerwca moja waga spadła z 67,4 kg do 61,8 kg. Nie zmieniałam specjalnie diety ani aktywności, dlatego zaczęłam się zastanawiać, czy może mieć to związek z lekiem. Czy któraś z Was miała podobnie po Trittico albo trazodonie? Czy spadek masy ciała może być skutkiem ubocznym tego leku?
Moim zdaniem to może mieć bardziej związek z tym, że po prostu lepiej śpisz i organizm lepiej funkcjonuje w ciągu dnia. Dobry sen potrafi naprawdę dużo zmienić — człowiek ma więcej energii, mniej podjada z przemęczenia i łatwiej utrzymać wagę albo nawet trochę schudnąć.
Ja też kiedyś zaczęłam brać Trittico i pytałam lekarza, czy ten lek może powodować tycie. Usłyszałam, że raczej nie powinien mieć dużego wpływu metabolicznego, więc jeśli waga się zmienia, to u części osób może to wynikać pośrednio ze snu, apetytu albo ogólnej zmiany funkcjonowania, a niekoniecznie z samego leku.
Spadek około 5–6 kg w ciągu pół roku nie musi od razu oznaczać czegoś bardzo niepokojącego, zwłaszcza jeśli lepiej śpisz. Przy poprawie snu organizm często lepiej działa: jest więcej energii, mniej zmęczenia, czasem mniejsza ochota na podjadanie i łatwiej utrzymać regularny tryb dnia. Możliwe więc, że spadek wagi jest bardziej efektem lepszego funkcjonowania po poprawie snu niż bezpośrednim działaniem Trittico.
Ja biorę trazodon od wielu lat, obecnie 150 mg na noc. U mnie nigdy nie zauważyłam, żeby sam lek powodował chudnięcie. Miałam spadek masy ciała, ale w moim przypadku wynikał on z diety cukrzycowej — schudłam około 22 kg po zmianie sposobu jedzenia. Dlatego uważam, że po Trittico reakcje mogą być bardzo indywidualne. U jednej osoby waga się nie zmieni, u innej może spaść, ale nie zawsze musi to być bezpośrednio przez lek.
Ja z kolei całe życie miałam problem w drugą stronę, bo trudno było mi przytyć. Pomogło mi dopiero regularne jedzenie bardziej kalorycznych, ale zdrowych produktów — awokado, orzechów, jogurtu greckiego, czasem też większych porcji posiłków. Jeśli ktoś chudnie niechcący po Trittico i czuje, że je za mało, to takie produkty mogą pomóc podbić kaloryczność bez jedzenia dużej objętościowo ilości jedzenia.
U mnie też pojawiło się chudnięcie przy dawce 75 mg. Brałam trazodon przez dłuższy czas i waga raczej trzymała się niżej. Niedawno odstawiłam lek i zaczęłam zauważać, że kilogramy wracają. Możliwe, że po prostu jem teraz więcej, chociaż nie mam wrażenia, żeby dużo się zmieniło. Skutków ubocznych miałam niewiele, więc zastanawiam się, czy nie wrócić do tego leczenia, bo u mnie 75 mg działało dobrze i najwyraźniej mogło mieć jakiś wpływ na apetyt albo wagę.