Jakie są Wasze doświadczenia ze stosowaniem tabletek antykoncepcyjnych Yaz? Czy zauważyliście poprawę w regulacji cyklu miesiączkowego, objawów PMS lub trądziku? Jakie działania niepożądane wystąpiły podczas terapii? Wasze opinie mogą być niezwykle pomocne dla osób rozważających rozpoczęcie stosowania tego środka lub borykających się z podobnymi wyzwaniami.
Piszę tę opinię, ponieważ na początku mojej przygody z Yaz sama szukałam wszelkich dostępnych recenzji każdego wieczoru, doprowadzając się niemal do obłędu. Mam nadzieję, że moje doświadczenie pomoże komuś, kto również stoi przed decyzją o rozpoczęciu stosowania tego leku.
Moja skóra zawsze była w miarę czysta, jednak kilka miesięcy temu zaczęły pojawiać się u mnie hormonalne, cystowate wypryski, które były bolesne i trudne do wyleczenia. To skłoniło mnie do podjęcia decyzji o rozpoczęciu terapii Yaz. Pierwszy miesiąc był naprawdę ciężki – czułam się przygnębiona przez większość czasu, a stan skóry się pogorszył, co wpłynęło na mój nastrój i samopoczucie. Wypryski nasiliły się, co było bardzo frustrujące i wywoływało wiele niepokoju. Mimo tego nie traciłam nadziei, wierząc, że z czasem Yaz przyniesie pozytywne efekty.
Po rozpoczęciu drugiego opakowania wszystko zaczęło się układać. Wahania nastrojów zniknęły, nie płaczę już codziennie, a co najważniejsze – po raz pierwszy w życiu mogę powiedzieć, że moja skóra jest idealnie czysta, bez jakichkolwiek problemów. Jestem zaskoczona poprawą i dumna z wytrwałości. Dodatkowo, zauważyłam, że straciłam ponad 7 kilogramów, a rozmiar biustu wzrósł z 34B do 34D, co było nieoczekiwanym efektem ubocznym, ale przyjęłam go pozytywnie. Czuję się zdrowsza niż kiedykolwiek wcześniej.
Zaczęłam brać Yaz w lipcu 2025 roku, głównie ze względu na trądzik oraz bardzo długie i obfite miesiączki. Wrzucam zdjęcie porównawcze, bo najlepiej pokazuje, jak wyglądała u mnie ta droga — na początku było naprawdę źle. Na górnych zdjęciach widać okres, kiedy cera była mocno zaogniona, z dużą ilością bolesnych zmian, czerwonych plam i grudek, głównie na policzkach i przy żuchwie. To był moment, w którym miałam wrażenie, że Yaz wcale nie pomaga, a wręcz wszystko wygląda gorzej niż wcześniej. Pełniejszy efekt zauważyłam dopiero po kilku miesiącach, mniej więcej na początku 2026 roku. Myślę, że częściowo mogła to być też moja wina, bo na początku nie brałam tabletek codziennie o tej samej porze. Teraz przyjmuję je rano, zwykle między 7:00 a 8:00, i trzymam się tego dużo bardziej regularnie. Jeśli chodzi o trądzik, u mnie zdecydowanie najpierw było gorzej, zanim zaczęło być lepiej. Na dolnych zdjęciach widać już dużą różnicę — nadal są pojedyncze zmiany i ślady po wcześniejszych wypryskach, ale skóra jest spokojniejsza, mniej czerwona i nie wygląda już tak „rozpalona” jak wcześniej. Po czasie mogę powiedzieć, że jestem z Yaz zadowolona, ale nie był to szybki ani łatwy efekt. Moja cera teraz wygląda dużo lepiej, a miesiączki skróciły się z 12–16 dni do około 5–6 dni. Zauważyłam trochę przyrostu masy ciała, dlatego zmieniłam porę przyjmowania tabletki z wieczora na rano. Czasem nadal zdarza mi się zapomnieć o tabletce, co nie jest idealne, ale u mnie głównym powodem stosowania Yaz była właśnie skóra i bardzo męczące krwawienia.
Wrzucam to zdjęcie, bo sama przed rozpoczęciem szukałam takich realnych porównań i wiem, że komuś może pomóc zobaczyć, że poprawa czasem przychodzi dopiero po dłuższym czasie.
Yaz jest u mnie skuteczny jako antykoncepcja i nie zauważyłam po nim przyrostu masy ciała. Właściwie nawet trochę schudłam, ale za to moja cera bardzo się pogorszyła. Mam wrażenie, że codziennie pojawia się nowa krostka, a raz w tygodniu wyskakuje większy wysyp. Nigdy wcześniej nie miałam aż takiego trądziku. Z drugiej strony nie mam już siły znowu przechodzić przez zmianę tabletek i mierzyć się z kolejnymi możliwymi skutkami ubocznymi.
Biorę Yaz od około 5 lat i ogólnie jestem bardzo zadowolona. Mam bardzo lekkie krwawienia, które trwają zwykle tylko około 3 dni — czasem prawie nie potrzebuję nawet wkładki. Zdarza się jednak, że co kilka miesięcy krwawienie jakby „narasta” i wtedy jest już wyraźnie mocniejsze. Nie zauważyłam u siebie ani przybrania, ani spadku wagi, nie mam trądziku i właściwie nie mogę powiedzieć o żadnych większych skutkach ubocznych. Bardzo rzadko pojawiają się skurcze, ale zwykle tylko wtedy, kiedy akurat zbliża się mocniejsze krwawienie.
Przez kilka lat brałam wcześniejsze tabletki i wszystko było bardzo przewidywalne — wiedziałam praktycznie co do dnia, kiedy zacznie się i skończy krwawienie. Nie miałam mocnych skurczów, problemów z trądzikiem ani dużych wahań nastroju. W tym miesiącu dostałam Yaz, bo apteka zmieniła dostępny preparat, i niestety różnica była u mnie ogromna.
Krwawienie trwa już około 2,5 tygodnia i nadal mam plamienia. W niektóre dni kręci mi się w głowie, a do tego nagle pojawił się trądzik. Mam wrażenie, że te tabletki wpływają na każdą część mojego organizmu, mimo że w aptece zapewniano mnie, że to praktycznie to samo. Ja osobiście nie poleciłabym Yaz..
Przed rozpoczęciem Yaz czytałam opinie o tym leku i zaczęłam go dokładnie tydzień temu. Kilka lat temu brałam podobne tabletki i byłam z nich bardzo zadowolona, dlatego teraz zdecydowałam się głównie z myślą o nastroju i podejrzeniu zaburzeń hormonalnych. Opinie trochę mnie zniechęcały, a normalnie raczej nie piszę recenzji w internecie, ale sama wiem, że takie wpisy potrafią pomóc innym. Mam prawie 35 lat i po tygodniu stosowania zauważyłam już wysyp na twarzy. Pojawiły się też mdłości, zwykle kilka godzin po zażyciu tabletki. Biorę ją codziennie o tej samej porze, w przerwie obiadowej. Na razie trudno mi ocenić, czy Yaz faktycznie pomaga mi na nastrój — czasem mam wrażenie, że tak, ale równie dobrze może to być efekt placebo. Planuję dać sobie około 3 miesiące, żeby zobaczyć, jak organizm zareaguje. Potem zdecyduję, czy zostaję przy Yaz, czy wracam do poprzedniej metody antykoncepcji.
Brałam Yaz przez kilka lat, chyba około 3–4. Muszę przyznać, że jeśli chodzi o kontrolowanie trądziku, to byłam z tych tabletek naprawdę bardzo zadowolona. To była jedna z niewielu rzeczy, poza codziennym braniem antybiotyku, która faktycznie pomagała mi utrzymać cerę w dobrym stanie. Wcześniej próbowałam innych tabletek, ale na trądzik nie dały u mnie praktycznie żadnego efektu. Przez długi czas nie miałam też żadnych wyraźnych skutków ubocznych po Yaz — bez tycia, bez dużych wahań nastroju, właściwie nic szczególnego.
Jedyny powód, dla którego zaczęłam rozważać zmianę, pojawił się dopiero po dłuższym stosowaniu. Ostatnio zauważyłam na udach pajączki naczyniowe, których nigdy wcześniej nie miałam, więc trochę mnie to zaniepokoiło, zwłaszcza że mam dopiero 25 lat i ogólnie jestem w dobrej formie. Miejsca, w których się pojawiły, zaczęły mnie też pobolewać w pracy, bo dużo stoję. Łączę to z Yaz, bo przez ostatnie lata nie brałam właściwie żadnych innych leków. Szkoda, bo dla mojej skóry te tabletki były świetne — cera wyglądała bardzo dobrze nawet w okolicach okresu. Mimo tego te zmiany na nogach mocno mnie martwią i coraz poważniej myślę o zmianie. Ogólnie na krótszy czas byłam bardzo zadowolona, ale przy kilkuletnim stosowaniu może to być już coś, co warto obserwować.
Okropne doświadczenie. Nie poleciłabym Yaz na podstawie tego, jak zareagował mój organizm. Przez lata brałam inne tabletki i nie miałam właściwie żadnych problemów, a po zmianie na Yaz wszystko się posypało. Zaczęło to wpływać nawet na moją pracę, bo rano nie byłam w stanie normalnie wstać. Czułam się skrajnie wyczerpana, nawet po 14–15 godzinach snu.
Pierwsze krwawienie trwało u mnie praktycznie cały miesiąc. Wcześniej okres miałam bardzo skąpy, czasem prawie niezauważalny, a tutaj sytuacja była zupełnie inna. Pewnego ranka obudziłam się i miałam całe przemoczone spodenki. Kiedy poszłam do łazienki zmienić tampon, widok był naprawdę przerażający — wszędzie było pełno krwi. Szczerze mówiąc, przestraszyłam się, że tracę jej aż tyle.
Jako antykoncepcja Yaz działa skutecznie, ale skutki uboczne, które u mnie wystąpiły, są bardzo podobne do tego, co opisuje tu wiele innych osób. W pierwszych 24 godzinach okresu zużyłam chyba pięć albo sześć podpasek. Do tego miałam silne bóle głowy, byłam kompletnie wyczerpana i pojawiły się naprawdę okropne mdłości.
Nigdy nie miałam takich problemów, kiedy brałam wcześniejsze tabletki. W aptece twierdzą, że nie ma różnicy i technicznie mają trochę racji, bo składniki odpowiedzialne za zapobieganie ciąży są takie same, ale dla mnie te tabletki zdecydowanie nie są identyczne w odczuciu. Mam wrażenie, że to bardziej „generyczna” wersja i niestety u mnie to widać. Jak coś działało dobrze, to chyba nie warto było tego zmieniać.
Niedawno zaczęłam 5. miesiąc stosowania Yaz. Zdecydowałam się na te tabletki z dwóch powodów: żeby zabezpieczyć się przed ciążą i jednocześnie spróbować poprawić stan cery. Trądzik w końcu zaczyna się wyciszać, ale uprzedzam — droga do tego momentu była u mnie długa i dość ciężka. Wiadomo, u każdej osoby może wyglądać to inaczej, ale z tego, co czytałam, poprawa skóry po takich tabletkach często zajmuje około 3–6 miesięcy. Mimo bardzo męczących wysypów przez pierwsze trzy miesiące, teraz zaczynam widzieć efekty. Jedyny minus jest taki, że zostało mi po tym sporo śladów i blizn.
Decyzja zależy od Was — jeśli ktoś uważa, że czystsza cera jest warta kilku miesięcy naprawdę mocnych wysypów, to może warto spróbować. Poza tym jestem trochę bardziej humorzasta i łatwiej się irytuję, ale na plus zauważyłam też powiększenie biustu z miseczki A do C. Nie przytyłam poza zmianą w piersiach, chociaż trzymam się dość restrykcyjnej diety i regularnie ćwiczę.