Czy Rupafin usypia?

Tak, Rupafin może powodować senność u niektórych pacjentów, ale nie jest to powszechne działanie tego leku.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/rupafin/czy-rupafin-usypia

Dorzucę jeszcze fragment ulotki Rupafinu, bo senność jest tam wymieniona wprost jako jedno z częściej występujących działań niepożądanych.

W ulotce podano, że ból głowy i senność należą do działań niepożądanych występujących często, czyli mogą pojawić się u maksymalnie 1 na 10 osób. Wymienione są też m.in. zawroty głowy i zmęczenie, ale już jako działania występujące niezbyt często.

Także jeśli ktoś po Rupafinie robi się bardziej senny albo ospały, to jak najbardziej może być reakcja na lek. Nie oznacza to jednak, że Rupafin jest lekiem nasennym – jego podstawowym działaniem jest blokowanie histaminy i łagodzenie objawów alergii. U jednej osoby senność może być wyraźna, a inna praktycznie w ogóle jej nie odczuje.

Na załączonym fragmencie ulotki jest to dobrze widoczne, więc senność po Rupafinie nie jest czymś nietypowym.

Dostałam dla syna Rupafin na alergię i zastanawiam się, jak jest u Was z sennością po tym leku? Czy dzieci są po nim ospałe? Pediatra zalecił podawać wieczorem, ale nie wiem, czy faktycznie działa trochę usypiająco.

U mojego syna nie zauważyłam większej senności. Bierze Rupafin wieczorem i funkcjonuje normalnie, rano też nie jest ospały.

U mnie akurat Rupafin mocno usypia. Jak go wezmę, to po jakimś czasie robię się senna i mogłabym spać kilka godzin. Chyba dużo zależy od organizmu.

Syn wcześniej brał Xyzal, a teraz mamy Rupafin 2,5 ml na noc. Po Rupafinie jest trochę bardziej senny, dlatego u nas wieczorne podawanie dobrze się sprawdza.

U nas też Rupafin jest podawany na noc. Na początku syn był trochę bardziej ospały, później już praktycznie tego nie zauważałam.