Augmentin to antybiotyk zawierający amoksycylinę i kwas klawulanowy, stosowany w leczeniu infekcji bakteryjnych. Podczas przyjmowania antybiotyków, takich jak Augmentin, równoczesne stosowanie probiotyków może pomóc w odbudowie zdrowej flory bakteryjnej w organizmie, która może być zaburzona przez leczenie.
Cześć, zaczęłam właśnie brać Augmentin na silną anginę i już po dwóch dniach czuję dziwne burczenie, kłucie i kręcenie w brzuchu. Jakby moje jelita urządziły sobie potańcówkę bez mojej zgody. Jaki probiotyk polecacie w takiej sytuacji? Nigdy wcześniej nie musiałam brać antybiotyku razem z probiotykiem i totalnie nie wiem, po co sięgnąć. Zależy mi na czymś, co naprawdę pomoże, bo mam ważny wyjazd rodzinny i chciałabym w nim uczestniczyć bez wstydu, że mój brzuch będzie wydawał dźwięki rodem z horroru. Jakieś sprawdzone marki, szczepy, czegokolwiek? Dajcie znać!
@Misiowiczka ja jeszcze kilka miesięcy temu byłam w podobnej sytuacji. Łykałam Augmentin podczas najgorszego przeziębienia, jakie mnie kiedykolwiek dopadło. Nie dość, że gardło piekło jak ognisko rozpalone w środku nocy, to jeszcze po kilku dawkach czułam, jakby mój żołądek chciał wystąpić w jakimś teleturnieju ‘Zgadnij, co zjem, żeby ci zaszkodzić’. Wtedy usłyszałam od koleżanki o probiotykach z drożdżami Saccharomyces boulardii i w sumie posłuchałam jej, bo desperacko potrzebowałam jakiejś pomocy. I wiesz co? Szczerze, na początku myślałam, że to kolejny pic na wodę, a jednak po mniej więcej dwóch, trzech dniach miałam wrażenie, że mój brzuch wreszcie zrozumiał, że nie musi demonstrować swoich niezadowolonych symfonii. Jestem typem osoby, która zawsze jest sceptyczna wobec takich cudów, a tu – proszę bardzo – niespodzianka. Znasz to uczucie, kiedy masz wreszcie ciche, spokojne jelita i możesz skupić się na normalnym życiu, a nie tylko na tym, jak brzmią twoje kiszki? To było dokładnie to. Nie obiecuję, że pomoże każdemu, ale mi pomogło, i to całkiem szybko. Teraz, za każdym razem gdy biorę antybiotyk, dołączam do tego probiotyk z takim szczepem i już nie boję się, że będę brzmieć jak orkiestra w ciągłej próbie.