Czy przy tabletkach Slinda ma się okres?

Tabletki antykoncepcyjne takie jak Slinda, które są tabletkami zawierającymi tylko progestagen (tzw. POP), mogą wpływać na cykl miesiączkowy w różny sposób, w zależności od indywidualnej reakcji organizmu kobiety.

Ten temat jest powiązany ze źródłową dyskusją: https://medyk.online/lek/slinda/czy-przy-tabletkach-slinda-ma-sie-okres

Hej dziewczyny, mam pytanie o Slindę.

Biorę ją od 20 dni i wczoraj dostałam okres, taki jak zawsze, a nie jakieś tam plamienie. Co ciekawe, termin krwawienia wypada mi tak, jak zawsze miałam, zanim zaczęłam brać te tabletki. Z tego, co czytałam, okres powinien pojawić się dopiero na tych zielonych tabletkach, a ja jeszcze do nich nie doszłam. Miałyście tak samo? To normalne? Czy to znaczy, że tabletki działają, czy coś jest nie tak?

Hej, miałam podobnie! Przy Slindzie to całkiem normalne, bo te tabletki jednoskładnikowe potrafią nieźle namieszać z krwawieniami. U mnie zdarzały się zarówno delikatne plamienia, które ledwo zauważałam, jak i bardziej konkretne krwawienie, które wyglądało jak normalny okres. Czasem nawet wcale nic nie miałam.

To, że masz teraz okres, nie znaczy, że tabletki nie działają. To raczej taki efekt uboczny – te nieregularne krwawienia mogą się pojawiać na każdym etapie, nawet zanim dojdziesz do zielonych tabletek. Najważniejsze, żebyś brała je regularnie, a skuteczność antykoncepcyjna powinna być zachowana. :blush: