Czy przy Gynoflor można współżyć?

Podczas stosowania Gynoflor współżycie jest możliwe, ale zaleca się unikanie go bezpośrednio po aplikacji tabletki i w trakcie nasilonych objawów infekcji.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/gynoflor/czy-przy-gynoflor-mozna-wspolzyc/

Jestem w trakcie kuracji Gynoflorem – lekarz przepisał mi na odbudowę flory po antybiotyku. Biorę codziennie wieczorem jedną tabletkę dopochwową. No i teraz pytanie – czy w trakcie takiego leczenia można współżyć? Nie chcę rozwalić całego efektu, ale też głupio odmawiać mężowi przez prawie dwa tygodnie :sweat_smile: Jak to było u Was?

Lekarka mi powiedziała, że można, ale nie od razu po aplikacji. Czyli jak bierzesz wieczorem przed snem, to w ten sam wieczór raczej odpuść. Ja tak robiłam – tabletkę wkładałam na noc, rano już normalnie funkcjonowałam i wtedy jak mieliśmy ochotę z mężem, to nic się nie działo.

Powiem Ci szczerze – w czasie infekcji czy zaraz po antybiotyku i tak nie miałam ochoty na seks, bo tam wszystko było podrażnione. Dopiero jak zaczęło się poprawiać, to wróciła ochota :wink: No i serio, daj sobie ten czas, bo wtedy efekt leczenia jest lepszy, a i Ty czujesz się pewniej.

U mnie lekarz powiedział jasno: „najpierw zdrowie, potem przyjemności” I miał rację. Jak brałam Gynoflor, to pierwsze 5–6 dni w ogóle nie uprawialiśmy seksu. Po pierwsze – tabletka się rozpuszcza i trochę wypływa, więc komfortu zero. Po drugie – partner mógłby „zabrać” część leku mechanicznie, więc szkoda byłoby tej odbudowy flory.

Potem, jak już byłam w fazie podtrzymującej (1–2 razy w tygodniu), to normalnie współżyliśmy, tylko pilnowałam, żeby tabletki nie aplikować tuż przed. Robiłam to w dni, kiedy wiedziałam, że seksu raczej nie będzie. To też fajny pretekst, żeby trochę podkręcić atmosferę, bo wtedy człowiek czeka i ma większą ochotę.