W przypadku stosowania Gynalginu w postaci tabletek, zaleca się powstrzymanie się od stosunków seksualnych w czasie leczenia oraz przez kilka dni po jego zakończeniu. Po zakończeniu leczenia, należy odczekać co najmniej 5-7 dni przed rozpoczęciem współżycia, aby dać śluzowcom pochwy czas na regenerację. Zbyt szybkie rozpoczęcie aktywności seksualnej może prowadzić do mikrourazów i obtarć, które sprzyjają nawrotowi choroby. Warto zawsze skonsultować się z lekarzem przed podjęciem decyzji o powrocie do seksualnej aktywności po zakończeniu leczenia.
Witam, lekarka przepisała mi Gynalgin, prawdopodobnie z powodu moich upławów. Chciałabym zapytać, czy podczas stosowania tego leku mogę nadal przyjmować tabletki antykoncepcyjne? Oczywiście współżycie w tym czasie wykluczam.
Oczywiście, że możesz. Mój ginekolog przepisał mi Gynalgin wczoraj po badaniu, bo zaniepokoił go mój śluz. Ja też biorę tabletki antykoncepcyjne. Szkoda tylko, że w trakcie leczenia nie można współżyć.
Podczas leczenia stanu zapalnego pochwy absolutnie nie wolno współżyć (to tak, jakby próbować biegać nago po mrozie w trakcie leczenia zapalenia płuc). Po zakończeniu terapii również należy unikać współżycia bez zabezpieczenia, dopóki partner nie zostanie wyleczony, jeśli także jest nosicielem infekcji.
@Ewelinda Lekarz nic nie wspominał, że mam stan zapalny Po prostu dał mi receptę i tyle… Ale mimo wszystko nie będę ryzykować współżycia w trakcie leczenia.