Kiedy można współżyć po Gynalgin?

W przypadku stosowania Gynalginu w postaci tabletek, zaleca się powstrzymanie się od stosunków seksualnych w czasie leczenia oraz przez kilka dni po jego zakończeniu. Po zakończeniu leczenia, należy odczekać co najmniej 5-7 dni przed rozpoczęciem współżycia, aby dać śluzowcom pochwy czas na regenerację. Zbyt szybkie rozpoczęcie aktywności seksualnej może prowadzić do mikrourazów i obtarć, które sprzyjają nawrotowi choroby. Warto zawsze skonsultować się z lekarzem przed podjęciem decyzji o powrocie do seksualnej aktywności po zakończeniu leczenia.

Ten temat jest powiązany ze źródłową dyskusją: https://medyk.online/lek/gynalgin/kiedy-mozna-wspolzyc-po-gynalgin

Witam, lekarka przepisała mi Gynalgin, prawdopodobnie z powodu moich upławów. Chciałabym zapytać, czy podczas stosowania tego leku mogę nadal przyjmować tabletki antykoncepcyjne? Oczywiście współżycie w tym czasie wykluczam.

Tak, możesz bez problemu kontynuować przyjmowanie tabletek antykoncepcyjnych.

Oczywiście, że możesz. Mój ginekolog przepisał mi Gynalgin wczoraj po badaniu, bo zaniepokoił go mój śluz. Ja też biorę tabletki antykoncepcyjne. Szkoda tylko, że w trakcie leczenia nie można współżyć.

Czy podczas stosowania Gynalginu można współżyć? Lekarz nic mi na ten temat nie wspomniał. Nie powiedział też, że mam jakieś zakażenie czy coś… ://

Podczas leczenia stanu zapalnego pochwy absolutnie nie wolno współżyć (to tak, jakby próbować biegać nago po mrozie w trakcie leczenia zapalenia płuc). Po zakończeniu terapii również należy unikać współżycia bez zabezpieczenia, dopóki partner nie zostanie wyleczony, jeśli także jest nosicielem infekcji.

@Ewelinda Lekarz nic nie wspominał, że mam stan zapalny :confused: Po prostu dał mi receptę i tyle… :confused: Ale mimo wszystko nie będę ryzykować współżycia w trakcie leczenia.