Planuję małą imprezę i mam pytanie: czy po 5 tygodniach na Ozempicu mogę pozwolić sobie na trochę alkoholu, czy jednak lepiej go unikać? Jak to u Was wygląda?
Sprawdź, ile kalorii ma alkohol, który planujesz wypić – np. pół litra wódki to około 1100 kalorii, a piwo to około 250 kalorii na butelkę. Przelicz, czy możesz sobie pozwolić na taki dodatek, biorąc pod uwagę, że 1 kg tłuszczu to 7000 kalorii, a spalenie 500 kalorii wymaga godziny biegania, a około 250 kalorii – godziny chodzenia. Warto to wziąć pod uwagę, jeśli zależy Ci na utrzymaniu deficytu kalorycznego.
Pytanie brzmi, czy w ogóle będziesz w stanie cokolwiek wypić. U mnie na Ozempicu alkohol wywołuje odruch wymiotny – nie mogę nawet na niego patrzeć.
Pytanie brzmi, czy w ogóle będziesz w stanie cokolwiek wypić. U mnie na Ozempicu alkohol wywołuje odruch wymiotny – nie mogę nawet na niego patrzeć.
Moja diabetolog uważa, że mała ilość alkoholu – kieliszek wina czy wódki – nikomu nie zaszkodzi, o ile nie przesadza się z ilością.