Przyjmowanie Zahron nie wyklucza spożywania alkoholu, jednak zaleca się umiarkowanie ze względu na potencjalne obciążenie wątroby.
Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/zahron/czy-przy-leku-zahron-mozna-pic-alkohol/
Przyjmowanie Zahron nie wyklucza spożywania alkoholu, jednak zaleca się umiarkowanie ze względu na potencjalne obciążenie wątroby.
Mam pytanie do osób które biorą Zahron. Czy przy tym leku można pić alkohol? Lekarz przepisał mi go na cholesterol jakieś dwa miesiące temu i w sumie dopiero teraz zaczęłam się nad tym zastanawiać. Ogólnie staram się pilnować diety, bo wyniki cholesterolu trochę mnie przestraszyły. Nigdy wcześniej nie brałam żadnych leków na stałe, więc teraz wszystko sprawdzam dwa razy. W ulotce niby jest dużo informacji, ale nie znalazłam tak jasno napisane jak to wygląda z alkoholem.
Nie piję często, raczej okazjonalnie – jakieś wino do kolacji albo drink na spotkaniu ze znajomymi. Ale trochę się zastanawiam czy przy Zahronie to jest bezpieczne, czy lepiej całkiem zrezygnować. Może ktoś z was ma doświadczenie i może powiedzieć jak to wygląda w praktyce?
Ja też biorę Zahron już jakiś czas, bo miałem wysoki cholesterol. Na początku też miałem podobne pytanie, bo wiadomo – człowiek czasem spotyka się ze znajomymi albo jest jakaś impreza rodzinna.
Z tego co mi lekarz mówił, to okazjonalne picie alkoholu raczej nie jest problemem, tylko chodzi o to żeby nie przesadzać. Zahron działa w wątrobie i alkohol też, więc jak ktoś pije dużo i często to wtedy może być gorzej.
U mnie wygląda to tak, że czasem wypiję piwo albo lampkę wina i nie zauważyłem żadnych problemów. Wyniki badań mam teraz nawet lepsze niż wcześniej, więc wygląda na to że wszystko działa jak trzeba.
Mój wujek też bierze statyny od lat i mówił że lekarz mu tłumaczył podobnie – najważniejsze to umiar. Jak ktoś pije okazjonalnie to zwykle nie ma z tym problemu, ale codzienne picie to już inna historia.
U mnie temat był podobny, bo też dostałem statyny na cholesterol i na początku czytałem wszystko w internecie. Człowiek jak zaczyna nowy lek to nagle zaczyna analizować każdą rzecz.
Z tego co wiem i z tego co mówił mi lekarz, to małe ilości alkoholu raczej nie są problemem, ale trzeba uważać z większym piciem. Chodzi głównie o to, że i alkohol i statyny działają przez wątrobę.
Ja na przykład nie zrezygnowałem całkiem z alkoholu, ale ograniczyłem go trochę. Wcześniej zdarzało się częściej wypić piwo wieczorem, a teraz raczej tylko przy jakiejś okazji.
Co ciekawe, jak zacząłem brać lek na cholesterol to przy okazji bardziej zacząłem pilnować stylu życia. Trochę zmieniłem dietę, więcej chodzę na spacery i wyniki badań się poprawiły.