Rupafin nie zawiera sterydów. Jego substancją czynną jest rupatadyna, która jest lekiem przeciwhistaminowym. Rupatadyna działa jako selektywny antagonista receptora H1-histaminy, co oznacza, że blokuje działanie histaminy, naturalnego związku chemicznego, który jest uwalniany w organizmie podczas reakcji alergicznej.
Hej wszystkim! Czy ktoś może mi powiedzieć, czy Rupafin to steryd? Mam trochę stracha, bo zaczęłam go brać na alergię, a moja ciocia zawsze mi powtarzała, że sterydy to ostatnia deska ratunku, bo robią masę szkód w organizmie. Sama nie wiem, czy się tym martwić, czy nie – wiecie coś na ten temat?
Spokojnie, Rupafin to nie steryd, tylko taki „normalny” lek przeciwhistaminowy na alergię. Sama go brałam w zeszłym roku, bo miałam okropną pokrzywkę – swędziało mnie tak, że myślałam, że zwariuję. Lekarz mi wyjaśnił, że sterydy to inna bajka, stosuje się je raczej w ciężkich przypadkach, jak np. astma czy poważne zapalenia. Rupafin jest znacznie łagodniejszy, działa głównie na te receptory histaminowe, które powodują objawy alergii.
Powiem Ci tak – ja też byłam przerażona na początku, bo wiadomo, jak się człowiek naczyta w internecie, to zaraz widzi u siebie wszystkie skutki uboczne świata. Ale u mnie Rupafin działał bez żadnych dramatów. Może trochę czułam się zmęczona na początku, ale to minęło po kilku dniach. W mojej rodzinie jest kuzynka, co ma alergię na sierść i też bierze Rupafin – żadnych problemów, a dzięki temu może normalnie przychodzić do mnie, mimo że mam dwa koty.
Jeśli boisz się sterydów, to powiem Ci jeszcze, że moja mama brała sterydy na zapalenie stawów i faktycznie, na dłuższą metę one mogą narobić szkód, np. problemy z kośćmi. Ale Rupafin? To spokojnie, możesz brać bez stresu. Jak masz jeszcze jakieś wątpliwości, to może zapytaj swojego lekarza – ja tak robię, jak coś mnie niepokoi. Trzymaj się i powodzenia z walką z alergią!
Dokładnie tak — Rupafin nie jest sterydem. Dorzucam fragment ulotki, bo tam jest to właściwie wyjaśnione wprost: substancją czynną jest rupatadyna, czyli lek przeciwhistaminowy.
Rupatadyna działa głównie przez blokowanie receptorów histaminowych H1, więc mechanizm jest zupełnie inny niż w przypadku glikokortykosteroidów. Stosuje się ją przede wszystkim przy objawach alergicznego nieżytu nosa i pokrzywce.
Także nie ma co wrzucać Rupafinu do jednego worka ze sterydami tylko dlatego, że oba rodzaje leków mogą być stosowane przy alergii. To dwie różne grupy leków. Na załączonym fragmencie ulotki jest zresztą jasno napisane, że rupatadyna jest lekiem przeciwhistaminowym.