Czy Sirdalud podnosi ciśnienie?

Sirdalud, zawierający substancję czynną tyzanidynę, zwykle nie podnosi ciśnienia tętniczego. W rzeczywistości, jednym z jego działania jest obniżanie ciśnienia krwi, co jest wynikiem działania rozkurczającego na naczynia krwionośne.

Ten temat jest powiązany ze źródłową dyskusją: https://medyk.online/lek/sirdalud/czy-sirdalud-podnosi-cisnienie

Hej wszystkim, ostatnio biorę Sirdalud, bo po wypadku na rowerze mam strasznie napięte mięśnie karku i szyi. Ale martwię się trochę o swoje ciśnienie. Normalnie miewam skoki, szczególnie jak się stresuję, a teraz nie wiem, czy ten lek nie podniesie mi go jeszcze bardziej. Ktoś ma jakieś doświadczenia z tym? Pytam, bo mam wrażenie, że wczoraj, po wzięciu tabletki, czułam się jakoś inaczej, niby spokojniej, ale jednocześnie serce mi waliło. Czy Sirdalud może mi ciśnienie podnieść, czy raczej to w mojej głowie siedzi?

@Ewcia Powiem ci, jak to wyglądało u mnie. Pamiętam, że w zeszłym roku, kiedy moje życie kręciło się wokół niezliczonej ilości nadgodzin w biurze, brałem Sirdalud przez kilka tygodni. Spałem wtedy po 4-5 godzin, a cały dzień to był rollercoaster: presja z pracy, hałas w open space, problemy z kręgosłupem od ciągłego siedzenia. Po Sirdaludzie, powiem ci szczerze, nie zauważyłem, żeby ciśnienie skoczyło mi w górę. Wręcz przeciwnie, ja raczej wtedy miałem wrażenie, że moje ciało w końcu odpuściło, jakby napięcie w moich mięśniach trochę odpuściło głowie. Ale to taki mój odbiór.

Z drugiej strony, pamiętam jeden szczególny wieczór. Wziąłem lek, a potem przy kolacji poszło wino i trochę szalonych dyskusji z przyjaciółmi. Emocje zrobiły swoje, nabuzowałem się pomysłami, planami na wyjazd i w efekcie w nocy faktycznie czułem przyspieszone bicie serca. Tylko trudno powiedzieć, czy to lek miał wpływ na ciśnienie, czy może to były emocje i stres, który wtedy mnie trzymał za gardło. Widzisz, ludzki organizm nie jest prostą maszyną, raczej czymś w rodzaju niesfornego towarzysza podróży.

Jeśli chodzi o moje doświadczenie, to nie miałem momentów, że po Sirdaludzie ciśnienie mi ‘skakało’ jak po kawie czy stresującej rozmowie z szefem. Raczej czułem się spokojniejszy, taki trochę przytłumiony, jakbym w końcu mógł głębiej odetchnąć i odpuścić napięcie w mięśniach. Może więc u ciebie chodzi o coś innego – może podświadomie się tym lekiem stresujesz, a twoje ciało odczytuje to jak sygnał alarmowy. Spróbuj obserwować swój organizm w różnych sytuacjach, zwłaszcza tych spokojniejszych, bez alkoholu i bez dużej dawki stresu, a może zauważysz, że to jednak nie lek, tylko cała ta otoczka życiowa sprawia, że serce bije inaczej.