Czy Sirdalud to to samo co Mydocalm?

Sirdalud i Mydocalm to dwa różne leki, które mają podobne zastosowanie, ale zawierają różne substancje czynne. Oba leki stosowane są w celu łagodzenia bólu i zmniejszenia napięcia mięśniowego, ale mają nieco odmienne mechanizmy działania.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/sirdalud/czy-sirdalud-to-to-samo-co-mydocalm

Stosowałam i Sirdalud, i Mydocalm, dlatego wrzucam zdjęcie obu opakowań. U mnie oba były na podobny problem, czyli spięte plecy i ból w lędźwiach, ale odczucia po nich miałam trochę inne.

Sirdalud działał u mnie mocniej. Po nim faktycznie czułam, że mięśnie puszczają, ale też bardzo mnie przymulał. Najlepiej sprawdzał mi się wieczorem albo na noc, bo po tabletce robiłam się senna i ciężka. W dzień raczej bym go nie brała, bo miałam po nim słabszą koncentrację.

Mydocalm był dla mnie łagodniejszy. Też trochę rozluźniał mięśnie, ale nie ścinał mnie tak jak Sirdalud. Po Mydocalmie mogłam normalniej funkcjonować, chociaż efekt na spięcie był u mnie mniej wyraźny. Przy bardzo zablokowanych plecach Sirdalud dawał większą ulgę, ale kosztem zamulenia.

Także z mojego doświadczenia: to nie jest dokładnie to samo. Oba są „na mięśnie”, ale Sirdalud był dla mnie mocniejszy i bardziej usypiający, a Mydocalm delikatniejszy i łatwiejszy do zniesienia w ciągu dnia. Wszystko zależy od tego, czy ktoś bardziej potrzebuje mocnego rozluźnienia, czy chce jakoś normalnie funkcjonować.