Spironol może być skuteczny w leczeniu łysienia androgenowego u kobiet dzięki swoim właściwościom antyandrogennym. Jednak jego stosowanie w tym celu nie jest oficjalnie zatwierdzone i wymaga konsultacji z lekarzem.
Od pewnego czasu zmagam się z łysieniem androgenowym i zaczynam szukać różnych metod leczenia. Słyszałam, że Spironol może pomagać na włosy, zwłaszcza u kobiet, ponieważ działa antyandrogennie. Czy ktoś z Was stosował ten lek na łysienie? Czy faktycznie widać efekty, a jeśli tak, to po jakim czasie? Chętnie dowiem się też o ewentualnych skutkach ubocznych.
Mam podobny problem i również zmagałam się z łysieniem androgenowym. Spironol zaczęłam stosować prawie dwa lata temu, po tym jak dermatolog zalecił mi ten lek jako alternatywę do innych terapii. Chociaż nie jest oficjalnie zarejestrowany w leczeniu łysienia, jego działanie antyandrogenne rzeczywiście może być pomocne – i u mnie zadziałał.
Pierwsze efekty zauważyłam po około 4-6 miesiącach stosowania. Na początku przestałam tracić tyle włosów podczas mycia czy czesania. Potem zauważyłam, że na zakolach zaczęły wyrastać nowe, cienkie włoski – takie „baby hair”. Lekarz tłumaczył mi, że Spironol działa na poziomie receptorów androgenowych w mieszku włosowym, blokując wpływ testosteronu i DHT (dihydrotestosteronu), które są głównymi sprawcami łysienia androgenowego.
Co do skutków ubocznych – u mnie pojawiły się zaburzenia cyklu miesiączkowego, co podobno jest dość częste, ponieważ lek wpływa na poziom hormonów. Poza tym miałam lekkie zawroty głowy, zwłaszcza na początku leczenia, ale z czasem organizm się przyzwyczaił. Warto też pamiętać, że Spironol oszczędza potas, więc trzeba uważać z dietą i unikać nadmiernego spożycia produktów bogatych w ten pierwiastek, takich jak banany czy pomidory.
Ważne jest, żeby być cierpliwym – włosy nie odrastają z dnia na dzień. Kluczowa jest też regularność w stosowaniu leku i współpraca z lekarzem. Razem ze Spironolem stosowałam minoksydyl w formie wcierki i to połączenie dało świetne rezultaty. Teraz moje włosy są gęstsze, a linia włosów wygląda o wiele lepiej niż przed rozpoczęciem leczenia.
Jeśli rozważasz Spironol, koniecznie skonsultuj się z dermatologiem lub endokrynologiem, żeby ocenić, czy to odpowiednie rozwiązanie dla Ciebie. W moim przypadku była to jedna z lepszych decyzji, choć wiem, że każda terapia działa inaczej na różne osoby. Trzymam kciuki za Twoją walkę z tym problemem – wiem, jak frustrujące może być łysienie androgenowe.