Spironol może być skuteczny w leczeniu łysienia androgenowego u kobiet dzięki swoim właściwościom antyandrogennym. Jednak jego stosowanie w tym celu nie jest oficjalnie zatwierdzone i wymaga konsultacji z lekarzem.
Od pewnego czasu zmagam się z łysieniem androgenowym i zaczynam szukać różnych metod leczenia. Słyszałam, że Spironol może pomagać na włosy, zwłaszcza u kobiet, ponieważ działa antyandrogennie. Czy ktoś z Was stosował ten lek na łysienie? Czy faktycznie widać efekty, a jeśli tak, to po jakim czasie? Chętnie dowiem się też o ewentualnych skutkach ubocznych.
Mam podobny problem i również zmagałam się z łysieniem androgenowym. Spironol zaczęłam stosować prawie dwa lata temu, po tym jak dermatolog zalecił mi ten lek jako alternatywę do innych terapii. Chociaż nie jest oficjalnie zarejestrowany w leczeniu łysienia, jego działanie antyandrogenne rzeczywiście może być pomocne – i u mnie zadziałał.
Pierwsze efekty zauważyłam po około 4-6 miesiącach stosowania. Na początku przestałam tracić tyle włosów podczas mycia czy czesania. Potem zauważyłam, że na zakolach zaczęły wyrastać nowe, cienkie włoski – takie „baby hair”. Lekarz tłumaczył mi, że Spironol działa na poziomie receptorów androgenowych w mieszku włosowym, blokując wpływ testosteronu i DHT (dihydrotestosteronu), które są głównymi sprawcami łysienia androgenowego.
Co do skutków ubocznych – u mnie pojawiły się zaburzenia cyklu miesiączkowego, co podobno jest dość częste, ponieważ lek wpływa na poziom hormonów. Poza tym miałam lekkie zawroty głowy, zwłaszcza na początku leczenia, ale z czasem organizm się przyzwyczaił. Warto też pamiętać, że Spironol oszczędza potas, więc trzeba uważać z dietą i unikać nadmiernego spożycia produktów bogatych w ten pierwiastek, takich jak banany czy pomidory.
Ważne jest, żeby być cierpliwym – włosy nie odrastają z dnia na dzień. Kluczowa jest też regularność w stosowaniu leku i współpraca z lekarzem. Razem ze Spironolem stosowałam minoksydyl w formie wcierki i to połączenie dało świetne rezultaty. Teraz moje włosy są gęstsze, a linia włosów wygląda o wiele lepiej niż przed rozpoczęciem leczenia.
Jeśli rozważasz Spironol, koniecznie skonsultuj się z dermatologiem lub endokrynologiem, żeby ocenić, czy to odpowiednie rozwiązanie dla Ciebie. W moim przypadku była to jedna z lepszych decyzji, choć wiem, że każda terapia działa inaczej na różne osoby. Trzymam kciuki za Twoją walkę z tym problemem – wiem, jak frustrujące może być łysienie androgenowe.
Pierwsze zdjęcie jest z dnia, kiedy zaczęłam brać Spironol, czyli 3 marca 2026. Drugie zdjęcie jest z 1 kwietnia 2026, a ostatnie jest z dzisiaj, czyli 14 maja 2026.
Jestem już prawie 3 miesiące na Spironolu z powodu wypadania i przerzedzania włosów. Nie widzę jeszcze jakiejś ogromnej różnicy, ale też nie oczekuję cudów po 3 miesiącach. Na zdjęciu nadal najbardziej widać przerzedzenie na czubku głowy i przy przedziałku, szczególnie przy mocnym świetle i mokrych albo przetłuszczonych włosach. Mimo wszystko mam wrażenie, że wypadanie trochę się uspokoiło, więc daję temu dalej czas i chcę porównać efekty dopiero po 6 miesiącach.
Wow, u Ciebie to już naprawdę fajnie zaczyna działać! Zdecydowanie widać różnicę, szczególnie jak porówna się zdjęcia obok siebie, bo przedziałek wygląda trochę lepiej.
Widzę poprawę! Miałaś po tym na początku takie mocniejsze wypadanie włosów? I jaką dawkę bierzesz? Pytam, bo sama się trochę boję, że na początku może być gorzej, zanim zacznie być lepiej.
Nie miałam żadnego dodatkowego wysypu po rozpoczęciu, bo jeszcze przed Spironolem włosy wypadały mi jak szalone każdego dnia. Teraz jestem na dawce 50 mg. U mnie największa różnica jest taka, że nie zbieram już tyle włosów z rąk, szczotki i odpływu.
Super, a po jakim czasie zauważyłaś, że wypadanie zaczęło się zmniejszać? Zastanawiam się, czy to była kwestia kilku tygodni, czy bardziej kilku miesięcy.
Chyba już w pierwszym miesiącu stosowania zauważyłam poprawę. Wcześniej włosy wypadały mi okropnie, za każdym razem jak przeczesywałam je palcami, zostawała mi cała masa włosów na dłoniach, a teraz prawie nic. To był dla mnie pierwszy znak, że coś zaczyna się uspokajać.
Super efekt! Miałaś jakieś skutki uboczne? Ja musiałam zacząć bardzo powoli i od małej dawki, bo mam niskie ciśnienie i ogólnie jestem wrażliwa na leki. Mam nadzieję, że będę to dobrze tolerować, bo bardzo chciałabym dać temu szansę.
Nie miałam żadnych większych skutków ubocznych poza suchością w ustach, spierzchniętymi ustami i ciągłym pragnieniem. Lekarz kazał mi sprawdzać ciśnienie przez pierwszy tydzień stosowania, właśnie na wypadek, gdyby za bardzo spadało, ale na szczęście nie miałam z tym problemu. Powodzenia, mam nadzieję, że u Ciebie też pójdzie spokojnie!