Opinie Verospiron

Jakie są Wasze doświadczenia ze stosowaniem Verospironu w leczeniu nadciśnienia, obrzęków czy niewydolności serca? Czy zauważyliście poprawę w zmniejszeniu zatrzymywania wody w organizmie, ustąpieniu duszności czy redukcji obrzęków? Jakie efekty uboczne wystąpiły podczas terapii, takie jak senność, zawroty głowy, podwyższony poziom potasu, zaburzenia hormonalne czy dolegliwości żołądkowe? Wasze opinie mogą być niezwykle pomocne dla osób, które dopiero rozważają rozpoczęcie leczenia Verospironem lub zmagają się z podobnymi problemami zdrowotnymi.

• Bardzo dobrze
  • Przeciętnie
  • Słabo
0 głosujących

Od 10. roku życia zmagałam się z trądzikiem na twarzy i plecach. Przez 12 lat nie było dnia, żebym nie obudziła się z nowym pryszczem. W późnych nastoletnich latach trądzik zaczął przybierać postać torbielowatą, szczególnie w okolicach miesiączki. Wszyscy powtarzali mi, że z wiekiem hormony się „uspokoją” i problem minie. Niestety z każdym rokiem było tylko gorzej. Gdy zbliżały się moje 22. urodziny, a skóra wyglądała najgorzej w życiu – pełno cyst i blizn – postanowiłam, że nie dam rady dłużej psychicznie tego znosić i zgłosiłam się do dermatologa po pomoc.

Na początku proponowano mi Izotek (izotretynoina), ale miałam sporo obaw związanych ze skutkami ubocznymi, zwłaszcza dotyczącymi wzroku, który i tak mam słaby. Zapytałam, czy możemy spróbować czegoś innego i padło na Verospiron. Uzgodniłam, że jeśli nie zadziała, wtedy rozważę terapię izotretynoiną. Obecnie minęło 5 miesięcy od rozpoczęcia kuracji Verospironem i czuję się niesamowicie.

Pierwsze efekty przyszły po około 3 miesiącach, kiedy równolegle stosowałam też antybiotyk doksycyklinę. Po dwóch miesiącach byłam sceptyczna – zmiany były niewielkie i miałam wrażenie, że nic się nie poprawia. Dopiero od trzeciego miesiąca zauważyłam dużą różnicę – wypryski w czasie okresu przestały być torbielowate, pojawiały się co najwyżej małe krostki. Po raz pierwszy od prawie 10 lat zdarzyło się, że przed miesiączką miałam tylko jeden, malutki pryszcz i zero większego wysypu.

Jeszcze rok temu nie wychodziłam z domu bez makijażu, nie pokazywałam się bez niego nawet chłopakowi, z którym mieszkałam. Czułam się tak źle, że zdarzało mi się spać w pełnym makijażu, a rano budziłam się z jeszcze większym trądzikiem – byle tylko nikt nie zobaczył mojej prawdziwej twarzy. To mnie psychicznie wyniszczało. Wczoraj, szykując się spontanicznie na kolację ze znajomymi, spojrzałam w lustro i uśmiechnęłam się do siebie – byłam bez makijażu i czułam się dobrze. Zdałam sobie sprawę, że nie mogłam zrobić czegoś takiego od 12. roku życia. Przy trądziku nie istnieje coś takiego jak spontaniczne wyjście – zawsze trzeba było spędzić 45 minut na maskowaniu twarzy. Teraz to się zmieniło i jestem szczęśliwa jak nigdy.

Jeśli chodzi o skutki uboczne, to głównym jest częstsze oddawanie moczu – ale piję też dużo wody, więc trudno to rozdzielić. Dodatkowo zauważyłam, że powiększyły mi się piersi – z miseczki D do DD – ale traktuję to raczej jako plus, bo ubrania nadal leżą dobrze, tylko trochę inaczej się układają.

Żałuję, że tak długo zwlekałam z wizytą u dermatologa, bo przez lata uważałam, że to „normalna część dojrzewania” i bałam się kosztów. Teraz wiem, że są skuteczne sposoby i że można odzyskać pewność siebie. Chciałabym, żeby ta historia była zachętą dla innych, żeby nie czekali tak długo jak ja i skonsultowali się z lekarzem. Nigdy wcześniej nie byłam tak szczęśliwa.

Mam 55 lat i od czterech lat przyjmuję Verospiron z powodu nadciśnienia tętniczego oraz niskiego poziomu potasu. Zaczynałam od dawki 50 mg dziennie, a obecnie lekarz zwiększył ją do 150 mg na dobę. W trakcie terapii zauważyłam kilka działań niepożądanych – senność, drobne bóle w różnych miejscach i zwiększone owłosienie, ale najbardziej wyraźnym i zaskakującym skutkiem ubocznym okazały się zmiany w tkance piersi. Po pierwszym roku leczenia, w trakcie kontrolnej mammografii, lekarz zwrócił uwagę, że tkanka piersi stała się znacznie bardziej gęsta. Początkowo wiązało się to z bólem i obrzękiem, bo moje i tak duże piersi zrobiły się jeszcze bardziej tkliwe i nabrzmiałe. Z czasem ból zaczął ustępować, ale zauważyłam, że piersi stały się wyraźnie większe i jędrniejsze niż wcześniej. Do dziś pozostają one bardziej wrażliwe, zwłaszcza na dotyk i zimno, a sutki są szczególnie czułe. W ostatnim tygodniu lekarz podniósł mi dawkę Verospironu do 150 mg dziennie i zastanawiam się, czy piersi będą się jeszcze powiększać, czy pozostaną na obecnym etapie. Jeśli wzrost się utrzyma, wiem już, że związane z tym bóle czy obrzęki wynikają właśnie z dalszego działania leku, a nie z innej przyczyny. Choć na początku nie miałam świadomości, że Verospiron może wywoływać takie efekty, teraz mogę powiedzieć, że dzięki niemu czuję się nawet bardziej kobieco niż wcześniej.

Dostałam Verospiron na trądzik wieku dorosłego. Początkowo wszystko wyglądało dobrze i liczyłam na poprawę, ale z czasem zaczęły się problemy z cyklem miesiączkowym. Okresy stały się częstsze, pojawiały się praktycznie co dwa tygodnie, były bardzo obfite i bolesne. Mając prawie 50 lat, było to wyjątkowo uciążliwe i wyczerpujące. Co gorsza, mimo leczenia, trądzik całkowicie nie zniknął – od czasu do czasu i tak wyskakiwały pojedyncze wypryski. W końcu podjęłam decyzję, że nie będę już dalej brała Verospironu, bo skutki uboczne okazały się dla mnie zbyt dokuczliwe w porównaniu do efektów.

Zaczęłam brać Verospiron około 3 lata temu z powodu objawów związanych z PCOS. Już w pierwszych 3 miesiącach przy dawce 100 mg zauważyłam sporą poprawę – cykl zaczął się regulować, uderzenia gorąca ustąpiły, owłosienie zmniejszyło się, a obrzęki nóg całkowicie zniknęły. Po pół roku skuteczność trochę spadła i dawka została zwiększona do 200 mg – wtedy poczułam się naprawdę świetnie. Poprawił mi się nastrój, zyskałam więcej pewności siebie i poczucie, że moje hormony wreszcie działają tak, jak powinny.

Miałam chwilowe dolegliwości związane z tkliwością piersi, a przez rok powiększyły się one do miseczki D, potem wróciły do normalnej pełności C. Ogromną zmianą było to, że wcześniej włosy pod pachami odrastały mi tak szybko, że musiałam golić się nawet dwa razy dziennie, a teraz wystarczy co 3 dni. Uderzenia gorąca praktycznie zniknęły. Cykl, który wcześniej pojawiał się raz na 5 miesięcy, zaczął wracać regularniej – mniej więcej co drugi miesiąc. Obrzęki dłoni i stóp, które były bardzo bolesne, ustąpiły całkowicie.

Stosuję Verospiron również ze względu na nadciśnienie, ale równolegle przyjmuję metoprolol na zwolnienie akcji serca i losartan, żeby ustabilizować ciśnienie. Trudno więc jednoznacznie stwierdzić, jak duży wpływ na ciśnienie miał sam Verospiron, ale całość terapii działa bardzo dobrze. Nie odczułam żadnych poważnych skutków ubocznych. Mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że Verospiron to najskuteczniejszy lek hormonalny, jaki stosowałam.

Wcześniej próbowałam tabletek antykoncepcyjnych, ale powodowały u mnie nieustanne krwawienia. Metformina z kolei spowodowała przyrost masy ciała, ciągłe nudności i stan przedcukrzycowy. Kiedy odstawiłam metforminę, waga wróciła do normy, a poziom cukru ustabilizował się. Wiem, że każdy reaguje na leki inaczej, ale w moim przypadku Verospiron okazał się prawdziwym przełomem.

Zaczęłam brać Verospiron z powodu nasilonego wypadania włosów spowodowanego zaburzeniami hormonalnymi. Powiedziano mi, że na efekty trzeba poczekać nawet pół roku – u mnie poprawa pojawiła się po około pięciu miesiącach. Wypadanie włosów praktycznie całkowicie ustało, a przy okazji udało się też wyregulować gospodarkę hormonalną.

Jeśli chodzi o skutki uboczne, to jedyne, co zauważyłam, to lekkie uczucie zmęczenia. Poza tym nie miałam żadnych innych problemów i mogę powiedzieć, że kuracja naprawdę bardzo mi pomogła.

Moje doświadczenie z tym lekiem było naprawdę złe. Zaczęłam go brać w dawce 50 mg dziennie, ale zamiast poprawy pojawiły się bardzo ciężkie skutki uboczne. Pojawił się u mnie ogromny niepokój, napady lęku, a nawet poczucie odrealnienia i paranoi. Mam 23 lata i wcześniej miewałam lekkie stany lękowe, ale Verospiron tylko je nasilił i skomplikował mój stan psychiczny jeszcze bardziej.

Dodatkowo zauważyłam, że moja twarz po godzinie od zażycia robiła się czerwona i gorąca, a zamiast zmniejszenia trądziku – wysyp jeszcze się pogorszył. Stosowałam lek przez około półtora miesiąca, a później przerwałam kurację. Dopiero po kilku tygodniach od odstawienia zaczęłam odczuwać poprawę i powrót do normalnego funkcjonowania.

Z perspektywy czasu mogę powiedzieć, że dla mnie Verospiron był błędem i tylko pogłębił moje problemy. Jeśli ktoś zastanawia się nad stosowaniem go na trądzik, radziłabym rozważyć inne metody, które mogą być bezpieczniejsze i mniej obciążające psychicznie.