Czy stosując Adaster można pić alkohol?

Podczas stosowania Adastera można spożywać alkohol, jednak zawsze z umiarem. Alkohol nie wchodzi w bezpośrednią interakcję z finasterydem, aktywnym składnikiem leku Adaster, co oznacza, że umiarkowane spożycie alkoholu nie powinno bezpośrednio wpływać na skuteczność leku ani zwiększać ryzyka jego skutków ubocznych.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/adaster/czy-stosujac-adaster-mozna-pic-alkohol

Ja brałem lek z finasterydem na prostatę i u mnie nie było czegoś takiego, żeby po lampce wina czy jednym piwie działo się coś niepokojącego przez sam lek. Z tego co wiem i co też czytałem, to nie ma typowego zakazu łączenia finasterydu z alkoholem. Tylko problem jest taki, że alkohol sam w sobie potrafi pogorszyć objawy, na które bierze się taki lek. U mnie najbardziej było to widać wieczorem — po alkoholu częściej chciało mi się siku i w nocy potrafiłem wstać więcej razy niż normalnie. Sam Adaster mi nie szkodził w połączeniu z alkoholem, ale jak wypiłem więcej, to pęcherz od razu dawał o sobie znać. Więc moim zdaniem okazjonalnie można, tylko trzeba zobaczyć, jak organizm reaguje, bo przy prostacie alkohol u części osób po prostu zaostrza dolegliwości.

Mój mąż bierze finasteryd na przerost prostaty i lekarz nie mówił, że alkohol jest zabroniony, więc normalnie zdarza mu się coś wypić. Ale z doświadczenia widzimy, że sam alkohol nie tyle gryzie się z lekiem, co bardziej pogarsza objawy. Jak wypije wieczorem piwo albo trochę więcej w weekend, to potem częściej chodzi do toalety i gorzej śpi, bo kilka razy wstaje w nocy. W dni bez alkoholu jest zazwyczaj spokojniej. Także ja bym powiedziała tak po ludzku: da się pić, ale lepiej z umiarem, bo można mieć wrażenie, że lek słabiej działa, a to po prostu alkohol podrażnia pęcherz i zwiększa oddawanie moczu. U niektórych nie robi to większej różnicy, a u innych różnica jest naprawdę wyraźna.