Czy stosując Betanil Forte można pić alkohol?

Spożycie alkoholu podczas przyjmowania Betanil Forte jest niewskazane ze względu na kilka powodów. Po pierwsze, alkohol może wpływać na mechanizm działania leku, potencjalnie osłabiając jego efektywność.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/betanil-forte/czy-stosujac-betanil-forte-mozna-pic-alkohol/

Biorę Betanil Forte od jakiegoś czasu na zawroty głowy i problemy z błędnikiem. Ogólnie jest lepiej, chociaż jeszcze nie idealnie. Zastanawiam się jednak nad jedną sprawą – czy przy tym leku można w ogóle pić alkohol? Nie mówię o jakimś piciu co weekend, tylko np. kieliszek wina do kolacji albo lampka na jakiejś rodzinnej imprezie. Czy ktoś z Was pił alkohol w trakcie brania Betanilu i jak się po tym czuł? Boję się, żeby nie wróciły zawroty albo żeby nie było gorzej niż przed leczeniem.

Ja brałam Betanil Forte prawie rok, bo miałam ciągłe kręcenia w głowie, takie że bałam się sama z domu wyjść. Jeśli chodzi o alkohol, to powiem Ci tak – da się, ale nie zawsze warto. U mnie po jednym kieliszku wina nic strasznego się nie działo, ale już dwa to była loteria. Czasem było okej, a czasem następnego dnia głowa jak balon, lekkie wirowanie i takie uczucie „niepewności w nogach”. Najgorzej było na początku leczenia, wtedy nawet mała ilość alkoholu potrafiła wszystko popsuć. Po kilku miesiącach, jak lek się już „rozkręcił”, było lepiej. Teraz piję bardzo rzadko, bo zwyczajnie szkoda mi dobrego samopoczucia.

U mnie temat alkoholu wyszedł przypadkiem, bo na początku nawet o tym nie myślałam. Wzięłam Betanil Forte, poszliśmy na urodziny do znajomych i wypiłam jedno piwo. Efekt? Niby nic od razu, ale wieczorem zawroty wróciły jak bumerang, do tego lekka mdłość i słabe spanie. Od tamtej pory odpuściłam alkohol całkowicie, bo doszłam do wniosku, że po co się męczyć. Znam też dwie osoby, które biorą Betanil i u nich reakcje są różne – jedna może wypić lampkę wina bez problemu, druga po alkoholu od razu czuje, że błędnik wariuje. Także chyba to bardzo indywidualna sprawa, ale z mojego doświadczenia lepiej uważać, szczególnie jak zawroty były mocne.