Czas zażywania Betanil Forte, którego substancją czynną jest betahistyna dihydrochlorid, jest ściśle związany z zaleceniami lekarskimi i indywidualnym stanem pacjenta. Jest to lek stosowany przede wszystkim w leczeniu choroby Meniere’a i innych zaburzeń równowagi, dlatego czas jego zażywania zależy od przebiegu choroby i efektywności leczenia.
est lepiej, naprawdę, ale zaczęłam się zastanawiać jak długo w ogóle można brać ten lek. Czy to jest coś na chwilę, czy można brać miesiącami albo nawet latami? Trochę się boję, że jak odstawię, to wszystko wróci, a z drugiej strony też nie chcę brać czegoś bez sensu „w nieskończoność”. Jak to było u Was?
Ja biorę Betanil Forte już prawie dwa lata, serio. Na początku też się zastanawiałam, czy to w ogóle normalne, ale u mnie zawroty były takie, że bałam się sama iść po dziecko do szkoły. Po kilku miesiącach było dużo lepiej, próbowałam odstawić i… po dwóch tygodniach wszystko wróciło. Wróciłam do leku i znowu spokój. Z tego co wiem, to dużo osób bierze go długo, bo to nie jest lek, który uzależnia. Ja już się pogodziłam z tym, że to taki „lek na stabilność” i wolę brać niż znowu się kręcić po ścianach.
U mnie trochę inaczej, bo brałam Betanil Forte około pół roku. Jak się wszystko uspokoiło, to zaczęłam brać rzadziej i w końcu odstawiłam. Przez jakiś czas było okej, potem miałam gorszy okres (stres, mało snu) i zawroty wróciły. Znowu wróciłam do leku i pomogło. Znam też osobę, co bierze go latami i normalnie funkcjonuje, pracuje, jeździ autem. Także mam wrażenie, że to bardzo indywidualne – jedni biorą kilka miesięcy, inni bez przerwy. Najważniejsze chyba to, czy po odstawieniu objawy wracają, bo jak wracają, to po co się męczyć.