Podczas stosowania pregabaliny nie zaleca się spożywania alkoholu.
Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/pregabalina/czy-stosujac-pregabaline-mozna-pic-alkohol
Podczas stosowania pregabaliny nie zaleca się spożywania alkoholu.
Mam szybkie pytanie. Przyjmuję 75 mg dziennie (25 mg rano i 50 mg wieczorem). Bardzo rzadko piję alkohol, ale czasami lubię wypić kufel piwa lub kieliszek wina podczas kolacji w restauracji albo wizyty u znajomych. Czy przy takiej dawce tego leku można spożywać niewielkie ilości alkoholu?
Wzmacniają wzajemnie swoje działanie, więc należy zachować ostrożność. Jeśli to dosłownie jeden lub dwa drinki, prawdopodobnie jest to w porządku.
Przyjmujesz bardzo niską dawkę i nie mówisz o piciu do upadłego, więc… nie martwiłabym się zbytnio.
Moi psychiatrzy czy lekarze ogólni nigdy nie ostrzegali mnie przed spożywaniem alkoholu podczas stosowania pregabaliny, dosłownie nigdy o tym nie wspomnieli, mimo że wiedzą, że czasami zdarza mi się przesadzić z alkoholem. A ja przyjmuję aż 600 mg dziennie! Jak o tym pomyślę, to powinni mnie ostrzec i to zdecydowanie!
Byłoby jednak nieodpowiedzialne z mojej strony powiedzieć, że na 75 mg dziennie można spokojnie pić alkohol. Powinnaś zapytać o to specjalistę medycznego. Osobiście jednak nie martwiłabym się, gdyby ktoś z moich bliskich chciał wypić kilka drinków przy takiej dawce.
Należy zachować ostrożność, jeśli po raz pierwszy próbujesz połączyć te dwie rzeczy. Przyjmuję 100 mg pregabaliny i zazwyczaj 1-2 drinki są w porządku. Zdarzyło mi się jednak przesadzić i obudzić się w środku nocy z trudnościami w oddychaniu. To było naprawdę przerażające, więc teraz, aby być po bezpiecznej stronie, w dni, kiedy wiem, że zamierzam wypić trochę więcej, po prostu pomijam wieczorną dawkę.
Maksymalnie jeden lub dwa drinki – to absolutny limit. W Finlandii, gdzie pracuję, regularnie zdarza się, że ludzie umierają z powodu łączenia alkoholu z pregabaliną. Problem polega na tym, że pregabalina i alkohol wzmacniają swoje działanie na układ nerwowy, co może prowadzić do poważnych komplikacji, takich jak depresja oddechowa, utrata przytomności czy nawet śmierć.
To nie jest kwestia jednorazowego ryzyka, ale raczej kumulacji negatywnych efektów, które mogą przyspieszyć tragiczne skutki. Niestety, wiele osób ignoruje te ostrzeżenia, nie zdając sobie sprawy, jak poważne mogą być konsekwencje. Nawet jeśli wydaje się, że jeden czy dwa drinki to niewiele, to i tak istnieje ryzyko, zwłaszcza jeśli organizm zareaguje nieprzewidywalnie.
Dlatego tak ważne jest, aby unikać alkoholu w trakcie terapii pregabaliną lub ograniczyć go do absolutnego minimum, z pełną świadomością możliwych skutków. Czasami lepiej zrezygnować z jednej okazji do picia niż narażać swoje zdrowie, a nawet życie.
Tak, ale bądź ostrożny, ponieważ pregabalina zmienia sposób, w jaki organizm reaguje na alkohol.
Dla mnie pregabalina sprawiała, że po jednym czy dwóch kieliszkach wina czułam się znacznie lepiej niż zwykle. Zaczęłam więc pić częściej. W końcu doszło do tego, że wypijałam butelkę wina każdego wieczoru. Nigdy wcześniej nie miałam problemów z alkoholem (mam prawie 40 lat), a to wszystko przyszło bardzo podstępnie i niepostrzeżenie.
Bądź ostrożny!!